hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Csomag a keringési betegségek ellen

A Magyar Idők szerint támogatta a kormány azt a csomagot, amelynek megvalósítása segítheti a keringési megbetegedések visszaszorítását.

Mivel a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve halálozások legfontosabb kockázati tényezői a magas vérnyomás, a cukorbaj, a zsíranyagcsere-betegség, valamint az ezeket előidéző elhízás, dohányzás, alkoholizmus, egészségtelen táplálkozás és mozgásszegény életmód, a keringési betegségek megelőzését célzó, nemrég elfogadott komplex program is ezekre koncentrál. (A Nemzeti Népegészségügyi Stratégiához kapcsolódó egészségügyi ágazati szakpolitikai program 2017. és 2018. évre vonatkozó intézkedéseinek részeként megvalósuló, keringési betegségek megelőzését célzó komplex programról a MedicalOnline-on már tavaly beszámoltunk.)

A részletek kidolgozása a 2012–14 között létrehozott egészségfejlesztési irodák, valamint a Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport-szövetség feladata lenne, de biztosítanák azt is, hogy országosan mindenütt elérhetők legyenek „tárt kapus” sportlétesítmények a lakosság részére isszámol be most a Magyar Idők.

Az egészséges táplálkozás elterjesztését továbbra is a közétkeztetési rendelet következetes végigvitelével kívánják elérni, döntően az iskolákban, a dohányzás visszaszorítása érdekében pedig úgynevezett leszokást segítő pontok létrehozását tervezik.

Az éppen akut szívinfarktust vagy stroke-ot elszenvedő betegeknél pedig egyrészt a kardiológiai és neuroló­giai szakellátás további fejlesztését tervezik, másrészt olyan lakossági felvilágosító kampányokat, amelyek segítenek a beteg ellátásáig eltelt idő rövidítésében.

A keringési betegségek megelőzését célzó projektre 2017–2018-ban 3,9 milliárd forintot költenének.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink