hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

„Sajnos a politikusoknak ritkán fáj a hasuk"

Ha most nem csinálunk valamit, olyan mértékben le fog robbanni az infrastruktúra, és annyira súlyos lesz az orvos- és nővérhiány, hogy nem lehet majd normális és működő egészségügyet csinálni, mondta Komáromi Zoltán a Klubrádiónak.

Komáromi Zoltán közölte, őt az érdekli, hogy egy kormányváltás után legyen esély az egészségügyi rendszer megváltoztatására. „Ma az emberek kiszolgáltatottak, ha nincs pénzük egy hasi ultrahangra. Az a három vagy négy hét, amit ezért egy betegnek várnia kell, ha daganata van, az életébe is kerülhet” – magyarázta a háziorvosként is dolgozó politikus, aki szerint húszezer forinton nem múlhat egy ember élete. Komáromi úgy véli, ha most nem csinálunk valamit, olyan mértékben le fog robbanni az infrastruktúra és annyira súlyos lesz az orvos- és nővér hiány, hogy nem lehet majd normális és működő egészségügyet csinálni Magyarországon.
 
Az egészségpolitikus szerint nem igaz, hogy az egészségügybe nem érdemes pénzt tenni, mert feneketlen zsák és csak 8-10 év múlva látszik meg a plusz források haszna. Ő először a sürgősségi ellátást tenné rendbe országosan, ide tartoznak a mentők, az ügyeletek és a sürgősségi osztályok, mert ha baj van, akkor gyorsan kell segíteni.
 
„Most ha már tűrhetetlenné válik a helyzet, előkaparnak 5 milliárd forintot, hogy tessék, operáljatok, aztán elfogy a pénz és visszanőnek a várólisták”, magyarázta Komáromi, majd hozzátette, hogy tavaly év végén a kormány 600 milliárd forintot szórt szét pár hét alatt egyházak és fociakadémiák támogatására, de ez pont az az összeg, amit minden év elején be kéne tenni az egészségügybe.

Ha egy kezdő orvos 300 ezer nettót kaphat, egy kezdő ápolónő pedig szakvizsgával 200 ezer forint felett tud keresni, akkor lehet, hogy itthon maradnak, és talán meg tudnak élni anélkül, hogy három munkahelyen dolgoznának kialvatlanul. El kéne végre dönteni, hogy politikailag fontos-e számunka az egészségügy” – magyarázta Komáromi Zoltán. Szerinte az első a pénz, az államnak meg kellene állapítania minimum fizetéseket, hogy a diplomás átlag felett tudjanak keresni a kezdő orvosok.

„Sajnos a politikusoknak ritkán fáj a hasuk és ha igen, ellátják őket soron kívül egy VIP osztályon, nem tudják mi történik, ha az ember a saját lábán megy be a kórházba vidéken”, mondta a háziorvos, aki szerint az egészségügy struktúráját is át kell átalakítani, mert ha több betegséget fel tudnának ismerni és akár meggyógyítani alapszinten, illetve a járóbeteg-ellátás szintjén, akkor sokkal kevesebben jutnának a kórházba.

A sürgősségi osztályon várakozók felének napok óta van panasza, csak éppen két hónappal későbbre kaptak beutalót egy vizsgálatra. Amíg őt a sürgősségin vizsgálják, késlekedhet egy életveszélyben lévő beteg ellátása” – tette hozzá Komáromi Zoltán.

Az egészségpolitikus ezután egy példával mutatta be az egészségügy működését:

Valakinek van egy görcsös fájdalma, valószínűleg epekő. Ezt egy gyors vizsgálattal egy óra alatt tisztázni lehetne, de ma már laborvizsgálatra és vérvételre is előjegyzés van. Ha ennek a betegnek pici epekövei vannak és eszik rá egy tejcsokoládét, hat órán belül a mentő viszi el mérgezés miatt, és meg fogják operálni. Ha az ultrahang-vizsgálatot pár nap alatt elvégzik rajta, kiderül, hogy mi a baja, két hét múlva megműtik és soha többé nem lesz epegörcse. Ma ez sokkal többe kerül és sokkal nagyobb veszélyben van a beteg élete.”

A teljes anyag a Klubrádió portálján

(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink