hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Cser szerint etikátlan és igazságtalan a hálapénzzel kapcsolatos javaslat

Az orvosokra nézve etikátlannak és igazságtalannak tartja az orvoskamara hálapénzre vonatkozó javaslatát Cser Ágnes.

A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MSZ EDDSZ) elnöke csütörtökön, Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárral közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, "elkapkodott", "zavart keltő" a Magyar Orvosi Kamara hálapénz kapcsán tett nyilatkozata. Cser Ágnes szerint méltatlan egy köztestülettől a beteg-orvos kapcsolatnak ilyen módon való, büntetőjogi megközelítése.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón közölte, a hálapénz adását és elfogadását döntően etikai kérdésnek tartják, és meglepődtek az orvosi kamara javaslatán, amely szerint büntetni kellene a paraszolvenciát, kriminalizálva azt. Az államtitkár az egészségügyi béremelésekről és a folyamatban lévő, a reprezentatív szakszervezetekkel folytatott sztrájktárgyalások napokban tartott újabb fordulójáról azt mondta, ez az egyeztető folyamat hozott eredményeket, magas szakmai munkát tett lehetővé. A tárgyalások fontos részét képezik a humánerőforrás-intézkedések és az ágazat bérhelyzete. Jelezte, a Magyar Orvosi Kamara új vezetése által elkészített orvosibér-javaslatot még a reprezentatív szakszervezetek bérajánlásaival is egyeztetni kell, a tárgyalások csak ez után folytatódhatnak.

Cser Ágnes elmondta, üdvözlik a kormány azon döntését, hogy befogadta a 2004-ben született sztrájkköveteléseket. Az abban foglaltak szerint öt év alatt az uniós egészségügyi átlagkereset 75 százalékának elérését célozták meg. Hozzátette: erről a követelésről a korábbi négy "szoclibkormány" nem volt hajlandó érdemben tárgyalni, ami az orvosok és szakdolgozók elvándorlásához vezetett. Az MSZ EDDSZ is a lépcsőzetes bérfelzárkóztatás mellett van, mondta, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy az orvosi és szakdolgozói bérfejlesztés arányaiban nem térhet el egymástól, mert az bérfeszültséghez vezet.

Cser Ágnes jelezte azt is, hogy rövid időn belül szeretnének megállapodni az orvosi bérfelzárkóztatásban, és fontos, hogy a 2020-as költségvetésben erre már legyen forrás. Szintén fontosnak nevezte az ágazatban dolgozó, de nem egészségügyi végzettségű műszaki-gazdasági területen dolgozók bérfelzárkóztatását; a tárgyalásokon ez is szóba került.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink