hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Ha nem teljesül a kérés, felmondják az önként vállalt túlmunkát

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslatot dolgozott ki az orvosbérek felzárkóztatására. A 24.hu a kamara alelnökét, Álmos Pétert kérdezte.

(...) 2020-ra mennyi béremelést szeretnének látni?

Mivel Gulyás Gergely azt nyilatkozta, hogy lesz orvosi béremelés, úgy gondoljuk, van erre valamennyi tartalék a rendszerben, de hogy mennyi, arra nincs rálátásunk. Tárgyalások során lehet megbeszélni, meddig tud elmenni idén a kormány.

Az egészségügyi bértáblában szereplő legmagasabb alapbér 634 ezer forint, ez kevesebb, mint amennyit önök egy kezdő orvosnak szánnak.

A magyar orvos bérek rettentően le vannak maradva. Nekünk Romániát kell most utolérnünk, ahol már két éve felzárkóztatták a doktorok fizetését. Szlovákiában már 2012-ben megtörtént a korrekció. Igen, jóval több mint 100 százalékos béremelést kérünk. Most egy kezdő orvos, aki belép a rendszerbe, elkezd betegekkel foglalkozni, és döntéseket hoz (H kategória), bruttó 255 ezer forint alapbért kap, ami nettó 169 ezer forint. Amikor szakorvossá válik (I kategória, már legalább öt éve orvos), az alapbére jelenleg 454 ezer forint 40 órára, ami nettó 302 ezer forintot jelent. Emellett kötelezhető túlórára, sőt elvárás, hogy a munkahelye fenntartását a saját szabadideje terhére is biztosítsa.

Mit jelent pontosan az önként vállalt túlmunka, és miért akarják felmondani?

A nagy felháborodást keltő rabszolgatörvény évi 400 óra túlmunkát enged meg, feltételekkel, az egészségügyi pályán ennyi túlóra már nagyon régóta belefért, már az uniós csatlakozás óta – az egészségügyi dolgozók a heti 40 órán felül kötelezhetőek voltak évi 406 óra túlmunkára. És még erre jött rá az önként vállalt túlmunka. Ezt ugyan kötelezővé nem lehet tenni, de Magyarországon az orvosok jelentős része kénytelen önként vállalt túlmunkát is teljesíteni, részben anyagi okból, részben mert különben nem lenne, aki az ügyeleten fogadja a betegeket. Olyan kevés az orvos, és olyan rosszul szervezett a rendszer, hogy ma csak az önként vállalt túlmunkával biztosítható az ügyeleti rendszer fenntartása. Ha az orvosok nem vállalnák a rendes munkaidőn és az évi 406 óra túlórán felül az önkéntes túlmunkát is, összeomlana a rendszer. Így viszont, hogy vállalják, túlhajszolják magukat, komoly egészségügyi problémáik lesznek, kiégnek. Gyakori a rák, korán halnak az orvosok, ami nyilván visszavezethető oda is, hogy erőn felüli teljesítményt várnak el tőlük. Azt gondoljuk, ez így nem mehet tovább. Az önkéntes túlmunkát arra találták ki, hogy ha mondjuk nyári szabadságok vannak, és megszorul egy osztály, akkor valaki a 406 óra túlmunkán felül is be tudjon ugorni egy kis időre, hogy az ellátás folyamatos legyen. Nem arra, hogy nonstop erre alapozva működjön a rendszer. Egy hétköznapi ügyelet 16 óra, egy hétvégi 24 óra. Most az a helyzet, hogy sok helyen már az év elején ledolgozzák, kimerítik a kötelező túlórákat, és onnantól kezdve az év végéig csak az önkéntes túlmunkával teljesíthetőek az ügyeletek.

Mikortól mondanák fel az önként vállalt túlmunkát?

A MOK országos küldöttgyűlése november 30-án úgy döntött, hogy a váltást meg kell lépni, elkezdtük a szervezést, ebben a hónapban beszélni fogunk a kórházak igazgatóival, hogy minden oldalról körüljárjuk a kérdést. Már kaptunk visszajelzéseket arról, hogy az orvosok mekkora része hajlandó részvételével támogatni a közgyűlési döntést. Sima ügy lesz. (...)

A teljes beszélgetés a 24.hu-n

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink