hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Csak óvatosan a gyerekkori CT-vizsgálatokkal

A számítógépes rétegvizsgálatnak számos előnye van a hagyományos röntgenvizsgálattal szemben, a Johns Hopkins Children's Center szakemberei szerint azonban a CT elrendelése előtt két kérdést érdemes feltenni az orvosnak - írja a Gyermekévek.

Bár sok esetben a korrekt diagnózis záloga, az orvosok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a CT-vizsgálatok jelentős része feleslegesen történik. Alaposabb átgondolással a vizsgálattal járó - egyáltalán nem csekély - sugárterhelés tetemes része kiküszöbölhető lenne.

Ha nem muszáj, érdemes a CT helyett más megoldást választani

Egyetlen CT-vizsgálat sokszoros terhelést jelent

A cikk figyelmeztet: a hagyományos vizsgálattípusoknál akár nagyságrenddel nagyobb sugárterheléssel jár: egy hasi CT-vizsgálat kapcsán például akkora röntgensugárzás éri a szervezetet, mint kilenc évnyi természetes háttérsugárzás. Ennek ellenére évente 7 millió esetben történik CT-vizsgálat gyerekeknél az Egyesült Államokban - ezek igen jelentős része nem megfelelő javallattal vagy felesleges túlbiztosításból.

A Johns Hopkins Children's Center szakemberei azonban most arra hívják fel a figyelmet, hogy nagyobb felelősséggel kellene dönteni arról, mikor van valóban szükség CT-vizsgálatra, és mikor helyettesíthető az olyan vizsgálatokkal - elsősorban ultrahang- vagy mágnesrezonancia (MR) vizsgálattal -, melyek nem röntgensugárzással működnek. Melissa Spevak gyermekradiológus arra figyelmeztet, hogy a gyerekek gyorsan osztódó sejtjei még a felnőttekénél is érzékenyebbek a sugárhatás iránt.

Két kérdés

Éppen ezért minden vizsgálat előtt két kérdést kell megválaszolni: "A CT-vizsgálat a legalkalmasabb-e a klinikai gyanú tisztázására?", illetve "Másféle vizsgálómódszerrel is hozzájuthatunk-e a szükséges információkhoz?". Dr. Spevak szerint ezt elsősorban a vizsgálatot mérlegelő orvosnak kell tisztáznia magában, de a szakember a szülőknek is azt javasolja, hogy tegyék fel ezt a két kérdést gyermekük orvosának, és csak akkor döntsenek a CT-vizsgálat mellett, ha az első kérdésre határozott "igen", a másodikra pedig "nem" a válasz.

A teljes cikket a Gyermekévek oldalán olvashatja!

(forrás: Gyermekévek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés