2024. április. 19., péntek - Emma.

COVID-19: veszélyes napok gyógyulás után

A hazatérés utáni hónapokban nagy a rizikója, hogy a betegség következtében egészségügyi problémák alakulnak ki, írja az Infostart.

Az első tíz nap a legveszélyesebb azok számára, akiket koronavírusos megbetegedésükkel kórházban kezeltek, majd onnan hazabocsátottak, állapította meg a Michigani Egyetem és a VA Ann Arbor Healthcare System közös kutatása, melyről a MedicalXpress cikke nyomán az Infostart tudósít. A tüdőgyulladás vagy szívelégtelenség miatt kórházban kezelt emberekhez képest a koronavírusos pácienseknek 40-60 százalékkal magasabb esélyük van arra, hogy ebben az első kritikus másfél hétben visszakerüljenek a kórházba vagy akár meghaljanak.

Hatvan nappal a hazabocsátást követően ugyanakkor a koronavírusból felgyógyultak esetében már alacsonyabb az esély az ismételt kórházi kezelésre vagy a halálozásra, mint a másik két betegségben érintetteknek.

A kutatás megállapítja, hogy

  • a koronavírusos betegek 9 százaléka meghal az első két hónapban, melyet már otthonában tölt,
  • illetve 20 százalék olyan visszaesést tapasztal, melynek következtében újra kórházban kell őt kezelni.

A kórházi kezelés során a betegek közel egyötöde, 18,5 százaléka hal meg az adatok tanúsága szerint. Az eredményeket 2200 koronavírusos eset, 1800 tüdőgyulladásos beteg és 3500 szívelégtelenséggel küzdő páciens adatai alapján közölték. Az összes eset idén tavasszal-kora nyáron történt.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés