hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ciprusi cég helyett román lesz a nevet váltó Omninvest

Öt magánszemély vásárolja meg az Omninvest Kft. 98 százalékos tulajdonrészét, amely eddig a Sumpter nevű, Cipruson bejegyzett offshore-vállalkozásé volt, jelentette be Németh Zsolt az Omninvest Kft. szóvivője. A cég menedzsmentjének tagjai Romániában alapítanak egy céget, ez fogja megvásárolni az Omninvest Kft.-t.

Zimonyi Ferenc, az Omninvest Kft. ügyvezetője azzal indokolta a változást, hogy a cég ellehetetlenülne, ha maradnának a jelenlegi tulajdonviszonyok. Mint mondta: a cég offshore háttere miatt szakmai és tudományos eredményeiket is kétségbe vonták. A tervek szerint a már 100 százalékban magyar és átlátható tulajdonban lévő cég nevét az elkövetkező hónapokban megváltoztatják és később a tőzsdére is vinnék

Németh Zsolt, az Omninvest Kft. szóvivője egyelőre nem kívánta megnevezni a céget megvásárló magánszemélyeket, csak annyit mondott, hogy ők az Omninvest jelenlegi menedzsmentjének tagjai. Egyikük Zimonyi Ferenc jelenlegi ügyvezető. Németh Zsolt említette még Laczkó Tamás jelenlegi kisebbségi tulajdonos nevét is.

Azt nem kívánták elárulni, mekkora összegért jut hozzá az öt magánszemély az Omninvest többségi tulajdonrészéhez. „Elfogadható megoldás született a Sumpter Pharmaceuticals Ltd.-vel a tulajdonrész eladásáról” – mondta Németh Zsolt. Az Index kérdésére, hogy az öt tulajdonos miből fedezi a cég megvásárlását, Németh Zsolt azt mondta: a Romániában alapított cég menedzsmentjének dolga lesz a szükséges források előteremtése. Az Omninvestet tulajdonló új cég egy kiemelkedő biotechnológiai projektbe is belekezd majd, amelyhez felhasználják az Omninvest Kft.-nél felhalmozódott tudást, hangzott el, de erről részleteket egyelőre nem kívántak elárulni.

Az influenza elleni vakcinákat 14 éve a kormány megrendelésére gyártó céget sok támadás érte amiatt, hogy tulajdonosi háttere áttekinthetetlen. A kérdéssel az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is foglalkozott tavaly, miután nem volt átlátható, hova és kihez kerül a magyar államtól 2005-ben kapott 2 milliárd forintos támogatás, illetve a tavalyi pandémiás időszakban a 4 millió darab új influenza elleni vakcináért kifizetett 4,4 milliárd forint.

Az Egészségügyi Minisztérium korábban azt közölte: a Nemzetbiztonsági Hivatal ellenőrizte a céget, amely folyamatos védelem alatt is áll, mert a vakcinagyártás nemzetstratégiai kérdés. A cég többségi tulajdona ugyan egy ciprusi offshore cégé, de a 250 embernek munkát adó Omninvest Kft.-t Magyarországon jegyezték be és itt is adózik. Németh Zsolt hangsúlyozta: 2009-ben 1 milliárd forint adót fizettek be különböző címeken a magyar államnak.

A cég ellen Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nemrég vizsgálatot indított. Az Omninvest ugyanis 2005-ben úgy kaphatott 2 milliárdos támogatást a pandémiás vakcinagyártás technológiájának fejlesztésére, hogy a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal pályázatán indult. Erre alapították az Omninvest Development Kft. nevű projektcéget, amely közbeszerzési eljárást írt ki, amit az Omninvest Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. nyert meg. Ez alapján tehát az Omninvest magát bízta meg a vakcinagyártás fejlesztésével. A jelenleg hatályos törvények és jogszabályok úgy rendelkeznek, hogy a szolgáltatást csak egy független vállalkozástól lehet „megvásárolni”, közölte a minisztérium.

Az ügyben egyébként már 2008 óta vizsgálatot folytat az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága. Mint Németh Zsolt elmondta: a vizsgálat nem az Omninvest ellen irányul, az Európai Bizottság a magyarországi támogatási programok monitoringját végzi – ebben az Omninvest csak egy a támogatást kapott cégek közül. (Az Omninvest elleni vizsgálat ugyanakkor egy feljelentésre indult, jegyezték meg az Omninvest vezetői).

Az Omninvest szóvivője azt mondta: 2005-ben egy kormányhatározat alapján azt javasolták nekik, hogy a támogatás elnyeréséhez egy pénzügyileg elkülöníthető projektcéget kell alapítani, ezért hozták létre az Omninvest Development nevű céget. Elképzelhető, mondta Németh Zsolt, hogy abban az időben a magyar közigazgatásban dolgozók még nem ismerték jól az uniós jogszabályokat. Ezért azt nem lehet mondani, hogy az Omninvest szabálytalanul vette fel a támogatást, legfeljebb azt, hogy szabálytalanul fizették azt ki, hangsúlyozta a szóvivő.

Az Omninvest a kapott 2 milliárd forintos támogatást, és a hozzá tett 1 milliárdos saját erőből kidolgozta azt a modellt, amellyel rövid idő alatt nagy mennyiségben lehet előállítani vakcinát világjárvány idején. „A munkát elvégeztük, pontosan elszámoltunk a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal felé. Ugyanezt az eredményt érte el három nagy gyógyszercég, amelyet az Egyesült Államok 250 milliárd forinttal támogatott” – hívta fel a figyelmet Németh Zsolt.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink