hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Nem csodaszerek, csak szuperételek!

Bár eddig még határozták meg őket tudományosan, a 'superfood' kifejezést évek óta használja a külföldi táplálkozástudomány. Nemzetközileg orvosok, kutatók és dietetikusok körében azonban továbbra vita tárgyát képezi az, hogy melyik étel 'szuper', melyik nem és egyáltalán, létezik-e az egyetlen, a legszuperebb, írja a Népszabadság.

Valóban nem létezik konkrét definíció és egyféle szuperétel – mondja a Népszabadságnak Barcza Zsuzsanna dietetikus. Általában azokat az élelmiszereket nevezik így, amik valamiben kiemelkedőek a többihez képest, akár antioxidáns, akár vitamin- vagy ásványi anyag tartalom tekintetében. Nem létezik olyan egyfajta élelmiszer, ami mindenben maximálisan megvan, ami 100%-os mennyiségben tartalmazza azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírsavakat, rostokat, amikre az emberi szervezetnek szüksége van.

Egy brit egészségügyi szolgáltató, a Bupa által végzett felmérés kimutatta: a britek 11%-a hisz abban, hogy szuperételek fogyasztásával megelőzhető a rák. A YouGov vizsgálatában a megkérdezettek 55%-a ismerte a kifejezést és közülük 38% hitt ezeknek az ételeknek az egészségügyi hatásaiban is.

Az Európai Unió 2007 júliusától betiltotta a „superfood” kifejezés kereskedelmi és értékesítési használatát. Azóta csakis akkor illethető egy élelmiszer vagy táplálékkiegészítő ezzel a névvel, ha pozitív hatása tudományosan is bizonyítható.

Acai bogyó

Az acai bogyó vagy acai gyümölcs egy, az amazóniai esőerdőben termő pálmafajta gyümölcse, külsőre leginkább a szőlőre hasonlít, íze jellegzetesen trópusi. Az Észak-Brazíliában élő emberek már több száz éve fogyasztják különleges gyógyhatást tulajdonítva neki. Sokan egyenesen a világ legtökéletesebb táplálékaként tartják számon, antioxidáns-tartalma kétszer magasabb, mint a fekete áfonyáé, ezenkívül rendkívül gazdag E- és D-vitaminban.

Goji bogyó

A farkasbogyó néven is ismert, Ázsiából származó gyümölcs tartalmazza a világon a második legnagyobb mennyiségű C-vitamint - az első a feketeribizli. Szív-és bőrvédő, valamint az immunrendszert erősítő hatásán kívül a béta-karotinnak és az antioxidánsoknak köszönhetően egyes vélekedések szerint rákellenes hatással is rendelkezik.

Gránátalma

A szerelem, a termékenység és a bőség ősi jelképe, de emellett kiváló antioxidáns hatással bír. A mediterrán vidékeken őshonos lombhullató növény rekeszes, sok magvú bogyótermése pirosas-sárgás héjú, almaméretű és kinézetű gömbölyű gyümölcs. Polifenolokat, C-vitamint és flavonoidokat tartalmaz nagy mennyiségben, tudományos vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy fogyasztása csökkenheti a vér LDL (káros) koleszterin-szintjét.

Chia mag

Sokak számára még ismeretlenül csenghet az azték zsályamag (Salvia hispanica), vagy más néven chia mag neve. A növény Közép- és Dél-Amerikában őshonos, ahol az aztékok alapvető élelmiszere volt a Kolumbusz előtti időkben. Neve azték chian szóból származtatható, melynek jelentése olajos. A mákhoz hasonló magocskák tartalmazzák szinte az összes esszenciális aminosavat, könnyen emészthető formában. Alkalmas az állati fehérjefogyasztás részleges kiváltására, ezenkívül több omega-3 zsírsavat tartalmaznak, mint a lazac. Száz grammja hihetetlen, 10250 ORAC-értékű. A chia mag íze semleges, így könnyen lehet más ételekkel elegyíteni, mert nem változtatja meg azok zamatát. Kenyerekbe, péksüteményekbe sütve fogyasztják a leginkább, de rakható joghurtba, vagy desszertekbe is.

A teljes cikk a NOL-on

Puskás Anikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés