hirdetés
hirdetés
2020. szeptember. 30., szerda - Jeromos.
hirdetés

Brexit: összeomolhat az egészségügy?

Óriási létszámhiánnyal küzd a brit nemzeti egészségügyi szolgálat: a brexit miatt folyamatosan távoznak az uniós orvosok és ápolók, írja a hvg.hu.

hirdetés

A nővérhiány a leginkább aggasztó Nagy-Britannia közegészségügyi hálózatában, hiszen a brexit-népszavazás óta 11 600 uniós orvos és nővér hagyta ott az NHS-t – hívják fel a figyelmet a hvg.hu szerint a Liberális Demokraták.

Állításuk szerint még nagyobb probléma, hogy megszűnik az utánpótlás: míg a brexitszavazás évében 6 382 nővér érkezett az uniós országokból, addig az utóbbi évben mindössze 805, ami már az NHS működését is veszélyeztetheti.

A gondokat fokozza, hogy Nagy-Britannia lakossága is öregszik, egyre többen igénylik a közegészségügyi szolgáltatásokat. Ha a jelenlegi tempóban folytatódik az uniós orvosok és nővérek távozása az NHS-ből, akkor a brit közegészségügy válság elé néz – hangsúlyozza az ellenzék két fő ereje: a Munkáspárt, illetve a Liberális Demokraták.

A kormányzó konzervatívok saját erőből akarják megoldani a problémát, vagyis azt szeretnék elérni, hogy a brit orvosok és nővérek vállaljanak több túlórát. Ezzel növekedne a jövedelmük és legalább részben pótolni lehetne a távozó uniós munkaerőt. A konzervatív kormány ebből a célból csökkentette, illetve átvállalta az NHS-orvosok nyugdíjjárulékának adóját.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink