hirdetés
2023. február. 04., szombat - Ráhel, Csenge.
hirdetés

 

Botox-kezelés migrén ellen

Egy friss meta-analízis eredményei szerint krónikus migrén esetén mérsékelt, de szignifikáns hatással rendelkezik a „botox” injekció. Epizodikus migrénnél nincs szignifikáns profilaktikus hatás, írja a PharmaOnline.

A botulinumtoxin A („botox”) már 2011 óta engedélyezett a felnőtt korú betegeknél a migrénes rohamok profilaxisára,- ennek ellenére, meglehetősen ritkák a vele történő kezelések. A botox-kezelések engedélyezése alapjául két randomizált elrendezésű, klinikai vizsgálat szolgált (PREEMPT 1 és 2). Az azóta eltelt években további 15 vizsgálatot végeztek a területen. A rendelkezésre álló eredményeket egy 2019-ben publikált meta-analízis formájában összegezték, számol be a PharmaOnline.

Epizodikus migrénnél nem hat, krónikus migrénnél hat a botox

A meta-analízis alapjául szolgáló vizsgálatokban összesen 3646 beteg vett részt, akik közül 1551-en krónikus migrénben szenvedtek (havonta legalább 15 napot érintő fejfájás, amelyekből legalább havonta 8 nap migrénes panaszokkal jár). Esetükben a 12 hetente ismételt botox-kezelések hatására átlagosan havi 1,56-tal kevesebb fejfájásos epizód lépett fel, ami szignifikáns csökkenésnek (0,07-3,05; 95 százalék CI) felel meg.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Azoknál a pácienseknél, akik havonta kevesebb mint 15 fejfájásos periódusról számoltak be, azaz epizodikus migrénesek voltak, havi szinten mindössze 0,17 epizódos csökkenéshez vezetett a botox-injekció,- ami nem jelent szignifikáns csökkenést.

Kiknek javasolható a botox-kezelés?

A citált meta-analízis eredményei megerősítik az aktuális irányelvekben foglaltakat, továbbá a gyógyszerek előirataiban, betegtájékoztatóiban leírtakat, miszerint: a botox injekciók a krónikus migrén  kritériumainak megfelelő tünetek csökkentésére adhatók azoknak a felnőtteknek, akik nem megfelelően reagáltak profilaktikus migrén elleni gyógyszerekre, vagy azokat nem tudták tolerálni.

A vizsgálatok alapján krónikus migrén esetén alkalmazott botox-injekcióknál két hónapon belül bekövetkező állapotjavulás várható; ami a betegek életminőségében is mérhető.

A hatás fenntartása érdekében 12 hetente javasolt a kezelések ismétlése, amely során a nyak, illetve a fej területén 7 különböző helyre kell injekciós formában bejuttatni a neurotoxint.

Az injekciós kezelés számos mellékhatással (pl. izomgyengeség, szédülés, szedáció, diszkinézia, diplopia, mialgia, nyelési nehézség, orrmelléküreg-gyulladás) járhat. Az irányelvek azt javasolják, hogy az injekciók beadását a technikában jártas orvos végezze, hogy a nem előírásszerű beadás miatti esetleges súlyos mellékhatások kivédhetők legyenek.  

(Forrás: Plast Reconstruct Surg)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink