hirdetés
hirdetés
2020. augusztus. 13., csütörtök - Ipoly.
hirdetés

Bérkiegészítés a szociális területen dolgozó egészségügyieknek

További bérkiegészítés ígért Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár az egészségügyi végzettségű szociális dolgozóknak.

hirdetés

A kormányzat folytatja a szociális ágazatban az elmúlt négy és fél évben végrehajtott, erőltetett ütemű béremelést – hangsúlyozta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara pénteki budapesti országos konferenciáján, utalva arra, hogy az elmúlt négy és fél évben 60 százalékkal nőtt az ágazatban az átlagfizetés. Hozzátette: az ágazatban dolgozó egészségügyiek fizetése nem maradhat el az egészségügyi szakdolgozói bértáblától, így ennek kiegészítéséről továbbra is gondoskodni fognak. A bérek felzárkóztatása azt is szolgálja, hogy a szociális intézményekben dolgozó egészségügyiek ne szivárogjanak át a betegellátásba a magasabb fizetések miatt.

Czibere Károly arról beszélt: ennek a hivatásnak a lényege "visszaadni a reményt és visszaadni az esélyt".  Annak pedig, hogy erre a területre forrásokat juttassanak, nem a gazdasági növekedés az alapja, hanem éppen az itt nyújtott szolgáltatás teszi lehetővé a további GDP-emelkedést, hiszen az itt dolgozók elkötelezett és minőségi tevékenysége teszi lehetővé, hogy mind többen térjenek vissza családtagjuk gondozása helyett a munkaerőpiacra – tette hozzá.

Ma Magyarországon a szociális ágazatban dolgozó 90 ezer kolléga majdnem 800 ezer embert segít; a családtagokkal együtt több millió ember életére vannak napi szinten hatással. Az eddig lezajlott emelést fontosnak, régóta esedékesnek nevezve az államtitkár arról beszélt: a kormányzat az elkövetkező három-négy évben 409 milliárd forintot áramoltat ezekbe a rendszerekbe, de a fejlesztésekhez arra is szükség van, hogy megfelelő munkatársi gárda dolgozzon ezen a területen, "aki a szolgáltatásból szolgálatot fog varázsolni".

Czibere Károly utalt arra: a kormányzat évtizedes paradigmákat döntött meg, ezek között említve a foglalkoztatottak számának növelését, a szegénységnek kitettek számának csökkentését úgy, hogy közben ne ugorjon meg az államadósság,  ahogy azt is, hogy "amit megtermeltünk, abból ma legyen jobb azoknak, akik rászorulnak". Ilyen paradigmatikus váltásnak nevezte, hogy az addig végállomásnak tekintett nagy intézmények közül kisebbekbe költöztetik a fogyatékos embereket, az állami gondozottakat vagy a pszichiátriai betegeket egyszerre javítva ellátásuk és éltük körülményeit. Hangsúlyozta: 2020-ra felszámolják az ilyen "nagy, zsúfolt intézményeket", mert ezeket az embereket vissza kell ágyazni a társadalomba, "a saját életükbe".

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink