hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Czibere: 12 milliárd szociális életpályára

Egy most meghirdetett, 12 milliárd forintos program alapozza majd meg a szociális életpálya bevezetését. Az államtitkár a gyermekbántalmazásról, a fogyatékkal élő emberek ellátásáról és az idősek szakápolásáról is nyilatkozott. 

A program legfontosabb eleme a térítésmentes képzési, továbbképzési rendszer elindítása – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy budapesti szakmai konferencián.

Czibere Károly azt mondta, a négy évre szóló humánerőforrás-fejlesztési projekt célja az, hogy a szociális ágazatban jól képzett szakemberek dolgozzanak és javuljon a szolgáltatások minősége. A továbbképzések mellett kétszintű szociálisvezető-képzéseket, nevelőszülői oktatást, valamint a területen dolgozók számára a – kiégés megelőzésére – lelki egészséggondozást is tartanak majd.
szociális ágazatban jelenleg 90 ezernél többen dolgoznak, közülük mintegy 73 ezren szakmai munkakörökben.

Az államtitkár kiemelte, a kormányzat elkötelezett a szociális biztonság erősítése mellett. A konferencia "Pro/Kontra" címére utalva pedig azt hangoztatta, intenzív párbeszédre van szükség a kormányzat és a civil szakmai szervezetek között, mert viták nélkül nincs előrelépés.
Czibere Károly előadásában a gyermekvédelmi ügyek között – utalva az otthonában halálra éheztetett másfél éves gyöngyösi kislány tragédiájára – azt mondta, a gyermekvédelmi törvény és a hozzá kapcsolódó jogszabályok a szakemberek számára ma is megadják a szükséges eszközöket ahhoz, hogy fellépjenek veszélyeztetettség esetén.
Hozzátette, továbbra is figyelemmel kísérik, hogyan működik a jogalkalmazói gyakorlat, és a hasonló eseteket a különleges gyermekvédelmi munkacsoportban vizsgálják meg. Jelezte, a testület munkájában az ágazat tagjain kívül a rendőrség, az ügyészség, a bíróság és az ombudsman is részt vesz, hogy kiderüljön, mi vezethetett az adott tragédiához és a hasonló esetek hogyan kerülhetők el.

Januártól a jelzőrendszer további erősítésére készülnek, valamint a szülők együttműködési kötelezettségét is erősíteni akarják – mondta továbbá a politikus.

Czibere Károly egy jogszabály-módosítási elképzelést is ismertetett, amely szerint ha szakembertől vagy hatóságtól jelzés érkezik a szülői együttműködés hiányáról, akkor a gyermekjóléti központ vezetője rendőri közreműködéssel is megvizsgálhatja a helyzetet, és ha bántalmazásra, elhanyagolásra utaló nyomokat talál, akkor "azonnal, haladéktalanul és mérlegelés nélkül" megindíthatja a védelembe vételt.

Ősszel vizsgálni fogják, hogy a jelzőrendszer tagjai közül mindenki tudja-e, mi a dolga és a felelőssége. Példaként említette, hogy a pedagógusnak nemcsak az oktatás a felelőssége, hanem az is, hogy ha verés nyomait látja egy gyereken, akkor azonnal jelezze – nyilatkozta az államtitkár, majd arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nem jelzik a gyermekbántalmazást, az legalább olyan súlyos cselekménynek számít, mint a kiskorú fizikai bántalmazása.

Szólt a nagy létszámú intézményekben ellátott fogyatékkal élő emberek úgynevezett kitagolási programjáról is, amelynek lényege, hogy az érintettek családiasabb környezetben élhessenek, ehhez egy támogatott lakhatási programot működtetnek. Közölte, a következő években négyezer fogyatékos ember költözhetne ki a nagy intézményekből, erre a célra 36 milliárd forintot fordítanak. Elmondta, a programot megújítják, kiemelten odafigyelnek arra, hogy a kiköltözőket megfelelő szolgáltatási háló vegye körbe, ne egy újabb elszigetelt környezet.

Czibere Károly arról is beszélt, hogy a kormány kedden tárgyalja a szakápolásról szóló előterjesztésüket, amelynek lényege, hogy az idősotthonok 50 ezres férőhelyszámán belül 3-5 ezer helyen új típusú szolgáltatást alakítanának ki, amely "közelebb állna az egészségügyi krónikus ellátáshoz". Ez a szolgáltatás átmenetet képezne a hagyományos bentlakásos szociális gondozás és az egészségügyi ellátás között – fűzte hozzá. 

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink