hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Belső levél

A Honvédkórház sürgősségi centruma "legkésőbb október első harmadának végére jelen személyi állománnyal, illetve műszerezettséggel működésképtelenné válik", olvasható abban a belső levélben, amelyet az Index szerint Kun Szabó István vezérőrnagynak, az MH Egészségügyi Központ parancsnokának írtak.

Az Index anonim üzenetküldő alkalmazásán keresztül érkezett dokumentum részletezi is, milyen problémák vezethettek el odáig, hogy Zacher Gábor a sürgősségi osztály vezetője távozott posztjáról.

A levélben szereplő információkat azért hozzuk nyilvánosságra, mert közérdek fűződik a főváros legnagyobb sürgősségi centrumát érintő működési problémák ismertetéséhez, és a betegek érdekében a helyzet minél gyorsabb rendezéséhez, írja a lap.

A Zacher Gábor aláírásával készült levél tételesen felsorolja, hogy a sürgősségi centrumban dolgozó orvosok közül hatan töltik felmondási idejüket, ketten gyermeket várnak, egy ember végleg el akarja hagyni a pályát, többen kevesebb óraszámban vagy félállásban szeretnének dolgozni, egy orvos a PhD-ja miatt fizetés nélküli szabadságra megy, egy orvost pedig külföldi misszióba vezényeltek.

A levél szerint a távozókat nem tudják teljes mértékben pótolni, így gondot fog okozni az ügyeleti műszakok megszervezése. Utalnak arra a más sürgősségi osztályokon is létező (de hivatalosan letagadott) problémára, hogy az ügyeleti műszakokban keletkezett "lyukak" betöltésére más osztályokról irányítanak át orvosokat a sürgősségi ügyeletre. A probléma itt az, ahogy a levél is említi, hogy az így oda vezényelt orvosok egy részének semmilyen sürgősségi gyakorlata nincsen. Sőt volt olyan orvos, akinek "elmondása szerint fonendoszkóp legutóbb az egyetemen volt a zsebében, azóta nem használta, és a fonendoszkópmentes idő akár több 10 év is lehet".

A szöveg külön hangsúlyozza, hogy mindez csak az általános helyzetet szemlélteti, nem személyekről és személyek ellen szól. "Az októberi beosztás elkészítése és az a szerint való munka ilyen létszám mellett nem vállalható", áll a levélben.

"Mellékelek egy másik adathalmazt, mely a jelenleg működő, működésképtelen műszerek listáját tartalmazza", folytatódik a levél. "Évek óta jeleztük és jelezzük, hogy az eszközök amortizálódtak, pótlásuk nem történt meg". A problémák felsorolása között szerepel az is, hogy a betegeket a sürgősségi centrumból csak többszöri telefonhívás és alkudozás után tudják áthelyezni másik osztályra, amely idő- és energiarabló tevékenység.

Megkerestük az ügyben Zacher Gábort, aki kérdésünkre azt mondta: rendkívül nehéz helyzetbe hozzuk most ezzel, mert ezután biztosan azt fogják gondolni, hogy ezt a levelet ő osztotta meg a nyilvánossággal, de ő kategorikusan elhárít minden ilyen feltételezést.

 

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink