hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Bélbaktériumok és hipertónia

A Lactobacillus murinus-ban gazdag bélflóra képes a fokozott sófogyasztás okozta hipertónia kivédésére – írja a PharmaOnline.

A jelentős mértékű sófogyasztás a bélflóra megzavarásához vezet. Ennek következménye a hipertónia vagy akár különféle autoimmun betegségek kialakulása is lehet. A neves Nature folyóiratban közölt eredmények alapján a PharmaOnline szerint azonban úgy tűnik, hogy probiotikus kezeléssel a fokozott sófogyasztással összefüggő magas vérnyomás kiküszöbölhető.

A sok só emeli a vérnyomást

Az iparilag fejlett országokban a jelentős mértékű sófogyasztás az arteriális hipertónia legismertebb rizikófaktorai közé tartozik. A legújabb kutatások a vesén túl az immunrendszer szerepét is hangsúlyozzák a sófogyasztás miatti hipertónia kialakulásában. Többek között a sóérzékeny hipertóniásoknál a Th17 sejtek magasabb száma mutatható ki a vérből, ami azért is elgondolkodásra késztet, hogy ezek a típusú sejtek az autoimmun betegségek patogenezisében is szerepet játszhatnak.

A sok só a bélflórát is megváltoztatja

Egerekkel végzett kísérletekben figyeltek fel arra, hogy a legalább két héten keresztül tartó túlságosan sós koszt (0,5 helyett 4 százalék) a bélflóra összetételének a megváltozásához vezet; mindez többek között a Lactobacillus murinus számának a visszaszorulásához vezet. Ezzel összefügghet az, hogy a természetei népeknél az intesztinális mikrobiomban a L. murinus száma magasabb, mint az iparosodott országok lakóinál. Úgy tűnik, hogy ezek a típusú Lactobacillusok nem viselik el a magas sókoncentrációt, amit az állatkísérleteken túl laboratóriumi körülmények között is bizonyítottak a kutatók.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Bizonyos baktériumok megakadályozhatják a só kiváltotta hipertóniát

A kutatók górcső alá vették azt, hogy a L. murinus baktériumok adagolása képes-e a só okozta magas vérnyomás kivédésére. Állatkísérletesen sikerült ezt alátámasztani. Humán vizsgálatokat is végeztek annak a felderítésére, hogy a L. murinus adása az embereknél is hasonló hatással bír-e. 12 extrém módon sósan táplálkozó önkéntes (akik naponta kb. 13,8 g konyhasót fogyasztottak) segítségével bebizonyosodott, hogy a sós táplálkozás a L. murinus számának visszaszorulásához, a Th17 sejtek számának emelkedéséhez, és – ezzel párhuzamban – a vérnyomás növekedéséhez vezet.

Ezt követően néhány önkéntesnél tejsavbaktériumok (L. murinus) adagolását kezdték meg a kutatók, ami a só kiváltotta vérrnyomásemelkedés elmaradásához vezetett. A jelenlegi, kis esetszámú vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a L. murinus baktériumok probiotikumként adagolása kivédheti a jelentősebb mértékű sófogyasztás okozta hipertóniát. Bár az első vizsgálati eredmények kecsegtetőek, a bélbaktériumok ilyen irányú jótékony hatásának igazolása további, széles körű tudományos vizsgálatokat igényel.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés