hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Bedros: A terv szerint halad az EBP

A Dél-budai Centrumkórház projekt az ütemterv szerint halad, a háttérben fontos szakértői munka folyik – mondta Bedros J. Róbert az Origonak.

A háttérben folyó szakértői munka egyértelműen elengedhetetlen fontosságú, hiszen ezek nélkül a később fellépő problémák nagymértékben lelassíthatják a Dél-budai Centrum Kórház közellátásba való bekapcsolását – nyilatkozta Bedros J. Róbert az Origonak. A miniszterelnöki megbízott arról is beszélt, hogy a konkrét eszközbeszerzésről egyelőre felelőtlenség volna beszélni, hiszen a jövő eszközparkját tervezik a szuperkórházba. A Dél-budai Centrumkórház zöldmezős beruházásként 1,2 millió ember ellátásért lesz felelős, és az elmúlt száz év legjelentősebb fővárosi egészségügyi beruházása lesz.  

Jelenleg még nem a munkagépeké és a toronydaruké a főszerep, hanem a tervezőké, orvostechnológusoké, informatikai szakembereké a dél-budai szuperkórház projekt jelenlegi stádiumában.  Az elmúlt 100 év legjelentősebb egészségügyi beruházásában jelenleg a közbeszerzési eljárás lezárás előtt áll.  Ennek keretében kiválasztják a két nyertes pályázatot leadott tervezőiroda közül azt, amelyik majd elkészítheti a végleges terveket.

A szomszédos Ausztriában az új szuperkórház műszaki hibáiról lehet olvasni az osztrák újságokban. A most átadott KH Nord megnyitása óta több komoly, az ellátást is akadályozó műszaki vis maior helyzet keletkezett. Ezek a problémák feltehetően éppen azért történhettek meg, mert  a nagyjából egy éve felépített kórházat az átadás előtt igyekeztek a jelenlegi orvostechnológiai követelmények befogadására alkalmassá tenni. Láthatóan kevés sikerrel. 

A Dél-budai Centrum Kórház építéséért felelős miniszterelnöki megbízott egy olyan szakértői csapattal dolgozik együtt, akik elemzései, számításai, szakvéleményei a kivitelezés folyamán kiküszöbölik az olyan helyzeteket, mint amilyenek az osztrák szuperkórházban felmerültek. 

A Dél-budai Centrum projekt természetesen az ütemterv szerint halad.  A háttérben folyó szakértői munka egyértelműen elengedhetetlen fontosságú, hiszen ezek nélkül a később fellépő problémák nagymértékben lelassíthatják a Dél-budai Centrum Kórház közellátásba való bekapcsolását – nyilatkozta Bedros J. Róbert, aki hozzátette: a konkrét eszközbeszerzésről egyelőre butaság és felelőtlenség volna beszélni, hiszen mi a jövő eszközparkját tervezzük a DBC-be. Természetesen az eszközigényeket már most, a tervezés során meghatározzuk. Tehát ezek beszerzéséről és telepítéséről közvetlenül az átadás előtti periódusban kell végleges döntést hozni – tette hozzá.

A sajtóban a szuperkórház terve lejáratásának szándékával olyan valótlan információk jelentek meg, amelyek az EBP program keretében az elmúlt években megvalósult sokmilliárdos orvostechnológiai fejlesztés költségeit úgy tüntetik fel, mintha azok a DBC-beruházáshoz kapcsolódó költségek lennének – írja a lap.

(forrás: Origo)
hirdetés

Könyveink