hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Bedros: A Dobogó a megfelelő helyszín a szuperkórháznak

A Dobogó városrész minden feltételnek maradéktalanul megfelel, írja Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott a Portfolion.

Az egészségügyben eltöltött több mint 30 esztendőben orvosként, főigazgatóként, közgazdászként sok önzetlen, alázatos munkatárssal, rengeteg orvosi bravúrral, sikerrel, kudarccal, nehézséggel, megoldandó feladattal találkoztam. Olyan átfogó reformot, amely az elmúlt időszakban hazánkban az egészségügyben elkezdődött és forintmilliárdokból újítja meg az egész ágazatot, viszont még nem láttam. Jól tudjuk, hogy nincs az a pénz, aminek ne volna jó helye az egészségügyben, de naivitás azt gondolni és ugyanakkor elvárni is azt, hogy holnap reggel majd mindenki úgy ébred fel, hogy az egészségügyben minden rendben van. Azért, hogy közelítsünk ehhez a célhoz, ahhoz még mindnyájunknak nagy szorgalommal és nagyon sokat kell tennünk, de a sok munka előbb-utóbb beérik. Most megvan a politikai szándék, megvan a forrás és minden adott ahhoz, hogy ezen az úton haladva, mielőbb azt az egészségügyi ellátási színvonalat kapják a magyarok, amely megilleti őket. Szétnézve a világban, méltán büszkék lehetünk a magyar orvosképzésre és több ország egészségügyi ellátását ismerve, megtapasztalva mondhatjuk azt is, hogy jelentős előrelépések történtek az ellátásban. Azt is tudatosítanunk kellene magunkban, hogy a sürgősségi osztályokon a hosszú várakozási idő nem hazai sajátosság, valamint amíg valaki hosszan vár, addig másnak visszaadják az életét! S ha valakinek a legtöbbet kell várnia, annak a többi beteghez képest a legkisebb a baja.

Az egészségügyi fejlesztések egyik meghatározó eleme a Dél-budai Centrumkórház, amely mátrix rendszerben tulajdonképpen a gyógyítás minden területén biztosítja majd az egészségügyi ellátást. A létesítményt már most úgy kell megterveznünk, hogy fogadni tudja a jövő orvostechnológiáját is. Erre fel kell készítenünk a most épülő, és megújuló egészségügyi intézményeket, és természetesen az ellátásban résztvevő kollégákat is.

A dobogói terület nagysága, elhelyezkedése mindezt lehetővé teszi. Egy 60 évvel ezelőtt épült kórház átalakításával, bővítgetésével, vagy egy lakóházaktól és egy pályaudvartól övezett területen nem lehet megvalósítani egy ekkora horderejű beruházást. A főváros vezetése a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa ülésén két telket is felajánlott a Dél-budai Centrumkórház lehetséges helyszínéül. Építész szakértők megvizsgálták az ingatlanokat, amelyek egyébként légvonalban kevesebb mint egy kilométerre vannak az eredeti dobogói helyszíntől.

A két terület közül az egyik 32.524 négyzetméteres, a másik pedig a Kelenföldi pályaudvar mellett elnyúló, több részből álló, összesen 50.566 négyzetméteres telekegyüttes, amelyre a 215.000 négyzetméteres szintterületű komplexumot nem, vagy csak jelentős kompromisszumok árán lehet felépíteni, ha egyáltalán lehetséges. Emellett a környezet sem ideális egy ekkora kórház forgalomterhelését befogadni, ráadásul a tervezett parkolási feltételeknek is csak a harmada volna megvalósítható. Az előzetesen számolt beépülési sűrűség a maga 4,25 mérőszámával is szinte kimeríti a lehetőségeket, hiszen ezen a területen 4,55 az elfogadható érték. A javasolt területek egyébként túl zajosak is volnának egy kórháznak. Nagyon fontos szempont, hogy egy sürgősségi kórház ezen telkeken való megvalósítása igen komoly környezetterhelést is okozna. A megvizsgált terület egyetlen előnye a Kelenföldi pályaudvar gyalogos megközelíthetősége.

Bedros J Róbert, az Egészséges Budapest Program Dél-budai Centrumának beruházásáért felelős miniszterelnöki megbízott írását a Portfolio közli.

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink