hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Becsaphatnak a gyógynövényes üvegek címkéi

Miért nem tudhatja meg a gyógynövényi készítmények vásárlója, hogy valójában mi van a dobozban? – ennek járt után a HáziorvosBlog.

Nem is gondolnánk, hogy a gyógynövényi készítményeken, amelyek kivonatokat tartalmaznak, a milligramm nem ugyanazt jelenti, mint egy szintetikus kémiai anyagot tartalmazó gyógyszeren  - írja a HáziorvosBlog, annak kapcsán, hogy (a szabály szerint) a csomagoláson nem a hatóanyag, hanem a bizonytalan tartalmú alapkivonat mennyiségét tüntetik fel.
Ezzel kapcsolatosan Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének adjunktusa a HáziorvosBlognak elmondta: „A rendelet nem részletezi, hogyan kell definiálni a növényi eredetű komponenst. Már többször kezdeményeztük a jogszabály megváltoztatását, és ennek részeként azt is javasoltuk, hogy írja elő a rendelet, hogy a növényeknél a drog pontos neve, a kivonat mennyisége, a kivonószer és a drogtartalom is szerepeljen a csomagoláson. Eddigi erőfeszítéseink nem jártak sikerrel.”
A kiindulási drog pontos neve egyébként azért számít – jegyzi meg a szerző –, mert nem mindegy például, hogy vadgesztenyemagról vagy -kéregről beszélünk, mégis előfordul, hogy egy terméken csak ennyi áll: vadgesztenye.
A kivonószer ismerete ugyancsak fontos lenne, hiszen a hatás függhet a kivonás módjától is. Például a kamilla vizes kivonata nyugtató hatású és hasi görcs oldására alkalmas, a lipofil, tehát zsíroldékony kivonatának viszont elsősorban gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása jelentős. Alkoholos kivonata pedig tartalmazza mind a vízoldékony, mind a zsírban oldódó vegyületeket is.

(forrás: HáziorvosBlog)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés