hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Bangladesben lesz a sziámi ikrek végső műtétje (Frissítve!)

Bangladesben végzi a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata a fejüknél összenőtt sziámi ikrek végső szétválasztó műtétjét.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány közleménye szerint "a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek jól vannak: műtétsorozatuk fél éves magyarországi plasztikai sebészeti szakasza sikerrel zárult, a gyermekek állapota optimális, így hamarosan sor kerülhet a végső szétválasztásukra.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvoscsapatát 2017 novemberében, 15 évnyi hazai és 7 évnyi missziós tevékenység után kérték fel a szülők és a bangladesi kollégák az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására.

A több szakaszból álló, több orvos-szakmai területen is innovatív megközelítést kívánó, alapítványunk vezető orvosai által "Operation Freedom"-nak keresztelt műtétsorozat első fázisa – az agyi szállítóér-hálózat fő szakaszainak tudományos áttörést jelentő, érfalon belüli szétválasztása 2018-ban történt Bangladesben dr. Hudák István vezetésével.

Az immáron két és féléves gyermekek 2019. január 5-én érkeztek Magyarországra családjukkal, január 25-én, az akklimatizációt és végső szétválasztást elősegítő vizsgálatokat követően megtörtént a speciális magyar tervezésű expander implantátum rendszer beültetése a fejbőr és a lágyrészek tágítására dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével.

Az expanderek beültetését jelentő műtétre, s a heti 1-2 beavatkozást speciális szövettágító-modelláló töltést, kötéscserét, illetve lézeres és regeneratív sebkezelést, összesen körülbelül 40 ilyen alkalmat magában foglaló expandertágítási folyamatra azért volt szükség, hogy a végső szétválasztás során keletkező kiterjedt sebet saját szövetekkel tudjuk befedni majd a kicsiknél. A beavatkozások részben a Semmelweis Egyetemen, részben pedig a Premium Plasztikai Sebészeten zajlottak.

A magyarországi szakasz a biztonságos kivitelezés miatt volt indokolt.

Jelenleg már oly mértékben sikerült növelnünk a szövettágító implantátumok térfogatát itt Budapesten, amelyre sem hazánkban, sem külföldön nem volt példa, mert korábban elérhetetlennek tűnt ilyen kicsi gyermekeknél.

A család vezető orvosaink kíséretében visszarepül Bangladesbe. A dr. Csókay András idegsebész vezette harmadik fázis, a 2019 nyarán esedékes végső szétválasztó műtét során történik meg az agyak és a koponyák végleges szétválasztása, s a ki nem fejlődött részek pótlása és fedése a lezajlott szövettágítási folyamattal nyert szövetekkel. Alapítványunk 35 fős magyar missziós csapattal készül, amely 19 orvosból, továbbá 16 fő műtős, asszisztensi és dokumentációs személyzetből áll.

A csapat hisz a hit és a tudomány erejében, mert mindkettő segíti a műtétsorozatot", zárul az alapítvány közleménye.

*

A Semmelweis Egyetem közleménye kiemeli: a plasztikai sebészeti beavatkozást előkészítő speciális MR vizsgálatra, majd a bőrtágító eszköz behelyezéséhez szükséges operációra és az azt követő, hónapokig tartó tágítási folyamatra a Semmelweis Egyetemen, az egyetem munkatársainak folyamatos közreműködésével került sor. Az ikreknél a plasztikai sebészeti előkészítés utolsó fázisa is lezajlott a Semmelweis Egyetemen. Ez a speciális plasztikai sebészeti beavatkozás, a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek szétválasztó műtétsorozatának második fázisát jelentette, mely az ún. expander implantátumok beültetéséből állt.

A két gyermek jól van, de az egyiküknél egyéb szervi eltérést is diagnosztizáltunk. A végső szétválasztó beavatkozásra az alapítvány munkatársai által összeállított orvoscsapat segítségével, a gyermekek szülőhazájában kerül sor.

A Semmelweis Egyetem minden támogatást megadott a sikeres szétválasztás szakmai előkészítéséhez, közölte honlapján az egyetem.

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés