hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

NNK: az influenza elleni mindkét védőoltás biztonságos

Az összes fertőzött 4,66 százaléka egészségügyi dolgozó

Egyaránt hatékony és biztonságos a három-, illetve a négykomponensű influenza elleni védőoltás, mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Az összes fertőzött 4,66 százaléka egészségügyi dolgozó.

Galgóczi Ágnes felhívta a figyelmet arra, hogy az őszi-téli időszak kedvez a felső légúti megbetegedéseknek, ezek közül is influenza a legjellemzőbb és a leggyakoribb. Mint mondta, az influenza súlyos fertőző betegség, károsítja a légutak nyálkahártyáját, "utat nyitva" a bakteriális felülfertőződésnek.

Az influenza ellen van védőoltás, az Egészségügyi Világszervezet minden évben meghatározza, hogy az adott szezonban mely influenza-vírustörzsek ellen ad védelmet az oltás. A háromkomponensű oltóanyag két A és egy B, a négykomponensű ezek mellett még egy B vírustörzset tartalmaz. Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, mind a három-, mind a négykomponensű influenza elleni védőoltás hatékony és biztonságos védelmet nyújt a vírus ellen. Hozzátette: a kormány évek óta ingyenesen biztosítja az influenza-védőoltást a 65 év felettieknek és a kockázati csoportba tartozóknak, azonban idén mindenki ingyen hozzájuthat a vakcinához háziorvosán keresztül. Arra kért mindenkit, kérjék a védőoltást háziorvosuktól.

A szakember beszélt arról is, hogy 64 óvodában és 31 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet az operatív törzs, 176 osztálynál és 17 iskolánál digitális tanrend van érvényben. Koronavírus-fertőzéssel huszonöt kórházban 2023 embert kezelnek, 201-en vannak lélegeztetőégpen. Az elmúlt napon 48 idős, krónikus beteg halt meg a fertőzéssel összefüggésben. Tizennégy gyerek is kórházban van a fertőzés miatt, azonban intenzív ellátásra vagy lélegeztetésre egyikük sem szorul.

Beszámolt arról is, hogy az 1259 elhuny hat százalékánál nem találtak krónikus vagy alapbetegséget a fertőzés igazolásakor. Galgóczi Ágnes hangsúlyozta: a magyarországi összes halálozás nem haladja meg az elmúlt tíz év hasonló időszakában regisztrált mértéket.

Az osztályvezető kérdésre válaszolva elmondta, hogy az összes fertőzött 4,66 százaléka egészségügyi dolgozó.

*

Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt, mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert kifejtette: a jogszabály szeptember 21-ei hatálybalépése óta 566 emberrel szemben intézkedtek amiatt, hogy tömegközlekedési eszközön nem vagy nem megfelelően viselte a maszkot. Kereskedelmi üzletekben, közintézmények területén a védelmi intézkedések megszegése miatt 976 emberrel szemben intézkedtek.

 

(forrás: MTI, koronavirus.gov.hu)
hirdetés

Könyveink