hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Az influenzavírus okozhat még nagy bajt

Az influenzavírus az egyetlen igazán veszélyes vírus, amely világjárványt okozhat – jelentette ki Peter C. Doherty Nobel-díjas tudós a csütörtökön kezdődött Szent-Györgyi Albert Konferencián Szegeden.

"A legtöbb vírus nem változtatja gyakran a felépítését, patogenitását. Ez alól az influenzavírus kivétel" – magyarázta az immunológia egyik legnagyobb szakértője Szegeden. A város egyetemének egykori professzora és rektora, Szent-Györgyi Albert 75 esztendeje kapott Nobel-díjat, ebből az alkalomból rendezték a konferenciát.

Az influenzavírus folyamatosan változtatja genetikai összetételét, nagy a változékonysága, új és új vírusok jönnek létre. "Főként a sertésekben és a vízimadarakban felbukkanó vírusokra kell odafigyelni" – hangsúlyozta az ausztrál születésű tudós.

Doherty, aki máig egyetlenként állatorvosi diplomával nyerte el 1996-ban az orvosi Nobel-díjat, az év három hónapjában az Egyesült Államokban a memphisi St. Jude Gyerekkórház immunológiai részlegét irányítja, az év többi részében pedig a Melbourne-i Egyetemen tevékenykedik. Mint elmondta, mindkét kutatócsoportja a fertőzések kezdeti szakaszával foglalkozik, azt vizsgálják, hogy mi zajlik a szervezetben közvetlenül a vírusfertőzés után.

Peter C. Doherty adott elsőként választ arra, hogyan ismeri fel a szervezet a saját, vírussal fertőzött sejtjeit. Kitüntetett kutatótársaival azt vették észre, hogy az úgynevezett T-sejtek, az immunrendszer nyirokeredetű sejtjei a szervezet számára idegen vagy káros antigéneket különleges módon érzékelik. A T-sejtek úgy ismerik fel a szervezet számára idegen anyagokat, hogy az egyes sejtekben földarabolódott fehérjék darabjait a saját sejtfelszíni fehérjéik, struktúráik mellé kirakják.

Az immunrendszer működésének kulcsa, hogy a szervezet felismerje a saját magában képződött kóros sejteket, például a daganat bizonyos fehérjetermékeit, amelyeket el kell tüntetni. A T-sejt eredetű felismerésben nem magát az idegen anyagot, hanem annak feldolgozott "termékeit", a peptideket azonosítja a T-sejt, a végeredmény azonban ugyanaz: a szervezet számára káros anyagok – vírusok, daganatok – elpusztítása.

Doherty eredményei nyomán egyre jobb daganatellenes készítmények születtek annak köszönhetően, hogy az immunrendszer működését jobban megértették a kutatók.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink