hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az idősek 30-40 százaléka a gyógyszerek miatt kerül kórházba

A 21. század közepére a születéskor várható élettartam eléri a 100 évet, és az emberiség 23 százaléka nyugdíjas lesz – idézi fel egy geriátriai konferencia kapcsán a zaol.hu.

A várható élettartamnövekedés például azt jelenti, hogy Amerikában a jelenlegi 4 millió helyett 14 millió Alzheimer-kórosról kell majd gondoskodni.

- Magyarország az elsők között vezette be az orvosi gyakorlatba az idősgyógyászatot, ám az elmúlt évtizedek alatt a kialakított keretek nem töltődtek fel valós tartalommal, a geriátriai szakorvosok száma egyre csökken  - idézik dr. Székács Béla professzort, a Magyar Gerontológiai és Geriátriai Társaság elnökét.

A pozitív elmozdulás feltételének tartják, hogy megváltozzék a geriátriával kapcsolatos gondolkodás: az idősgyógyászat ne az utolsó hónapok, hetek elviselhetőbbé tételét jelentse, hanem olyan integrált, aktív ellátást, ami tényleges állapotjavulást eredményezhet.

Hajlott korra már gyakorta 10-12 társbetegség is kialakult a páciensekben, amelyek tünetei nem a tankönyvi módon mutatkoznak, ezért ezek felismerése és kezelése is speciális hozzáértést kíván. A belgyógyászati, neurológiai, reumatológiai, pszichiátriai stb. kórképek összefonódása komplex tudást feltételez.

- Az idős emberek 30-40 százaléka a gyógyszerek nem kívánt mellékhatásai  miatt  szorul kórházi kezelésre – idéz egy példát a speciális problémákra dr. Kiss István, a Semmelweis Egyetem professzora. - Az öt,  netán tíz féle pirulát szedő betegnél a gyógyszerek között már óhatatlanul felléphetnek nem kívánt reakciók, amelyek akár súlyosak is lehetnek. A geriátriai szakemberek speciális tudása és szemlélete már eleve kiszűrheti a rossz kölcsönhatások jelentős részét -  hoz példát arra, hogy egyebek mellett mi várható attól, ha e szakorvoslás is országszerte elérhetővé válik a betegek számára – olvasható a zaol.hu-n.

(forrás: Zalai Hírlap)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés