hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Az idős emberek tovább élnek, ha kicsit túlsúlyosak?

Növeli a korai elhalálozás kockázatát a túlsúly, a túl sok testzsír fiatalabb korban, ám az idősek esetében egy kicsiny túlsúly éppen ellenkező hatást fejt ki – állítja egy új tanulmány.
Az idősek esetében a nagyobb zsírtömeg „energiatartalék lehet, amely segíti az egyént a betegségek, krónikus állapotok túlélésében” – véli Jennifer l. Kuk, a Torontói Egyetem munkatársa. A Yorki Egyetem kutatójával, Chris I. Ardernnel közösen jegyzett tanulmányukban kimutatták, hogy sok esetben az alacsonyabb testsúly és kevesebb testzsír összefüggésbe hozható az elhalálozás nagyobb kockázatával a 65 évesnél idősebb férfiak és nők esetében.
 
A 75 éven felüliek körében például a normális testsúlyúakkal szemben a soványabbaknál a bármilyen okból bekövetkezett elhalálozás kockázata 1,6-szoros volt a férfiak, és majdnem háromszoros a nők esetében – írták az Amerikai Geriátriai Társaság szaklapjában megjelent cikkükben.

Kuk és Ardern 1988 és 1994 közötti végzett felmérésbe bevont 4437 férfi és 5166 nő adatait – testtömeg, csípő- és derékbőség, ez utóbbiak aránya – vizsgálta. A mintából 1116 résztvevő volt 65 és 75 év közötti, 1200 75 év fölötti.

A vizsgálat 8,7 éve alatt 1466 alany meghalt. A várakozásoknak megfelelően a halálozási arány a legkisebb a 18 és 64 év közöttiek körében volt. Ebben a csoportban az elhalálozás kockázata a kövérek és a túlsúlyosak esetében bizonyult magasabbnak. Az idős korosztálynál viszont az alacsony testsúly nagyobb elhalálozási aránnyal állt összefüggésben – mutattak rá a szakemberek.

Az Amerikai Szívgyógyász Kollégium folyóiratában nyáron már megjelent az a tanulmány, amelynek szerzői megállapították, hogy a magas vérnyomás és a koszorúér-betegség ismert kockázati tényezőjével, a túlsúllyal és a kövérséggel élő betegek szívinfarktus vagy szívelégtelenség bekövetkeztekor könnyebben megbirkóznak a szívbajjal, mint a soványak. A kövérségi paradoxonnak elnevezett jelenséget a szakemberek akkor is azzal magyarázták, hogy a súlytöbblet energiatartalék lehet minden hosszú ideig tartó betegségben, segíti a beteg szervezetet, hogy túljusson a kóros állapoton.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink