hirdetés
2022. december. 06., kedd - Miklós.
hirdetés

„Az emlékezet is utazás, mentális utazás a múltba”

Az emberi agyban ugyanazok a sejtek, mechanizmusok végzik a térbeli navigációt, mint amelyekkel a gondolataink között barangolunk, mondta Buzsáki György, a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora a CEU idegtudományi szimpóziumán az InfoRádiónak.

„Az a struktúra, ami a térbeli tájékozódáshoz szükséges, egyúttal a memóriánk struktúrája is.” Amire emlékszünk, a jó és rossz emlékek, ennek segítségével alakulnak ki – tette hozzá a New York-i Egyetem Brain-prize-díjas professzora. Buzsáki György a kutatásról elmondta: arra voltak kíváncsiak, hogy a négy térképalkotó mechanizmus hogyan képes egy egészen más típusúnak tűnő aktivitást, az emlékezetet működtetni. „Az emlékezet is utazás, mentális utazás a múltba."

Buzsáki György elmondta, az derült ki, hogy ezek egymással szorosan összefüggnek, ugyanazok a sejtek ugyanazokat a dolgokat végzik. Ugyanolyan algoritmusokat produkál, amikor a külvilág segítségével mozog egy állat, vagy amikor egy ember eldönti, hogy jobbra vagy balra megy, szó szerint és átvitt értelemben is – magyarázta a professzor. A folyamat megértése közvetlenül, holnap még nem segít, de a kutatásnak nagy jelentősége lehet minden mentális és sok neurológiai betegség kezelésében mondta Buzsáki György.

 

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.