hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Az első leendő 150 éves már közöttünk jár

Az orvostudomány fejlődésének és az egészségtudatosabb világnak köszönhetően a mostani szuperöregeket egy még hosszabb életű generáció követheti, írta a Privátbankár.

A hosszú élet titkát emberemlékezet óta kutatják, ha pedig csak egy-egy bölcs öreg életét vesszük mértéknek, az elmúlt 100 évben rohamléptekkel fejlődött az orvostudomány. Nekik még szerencsés genetika és titkos praktikák kellettek, hogy hosszú életük legyen, a most élőknek már a 3D nyomtatott szervek, az őssejtprogramok és a hatékony kezelések segítenek abban, hogy még könnyebben megéljék a száz éves határt, sőt: a Marketwatch szerint egyes kutatók úgy vélik, hogy az első ember, akinek esélye lehet megélni a 150 évet, már ma is köztünk jár.

A kutatók három csoportra osztják fel a 100 év felettieket. Az egyik legnagyobb csoport a túlélőké, akik 80 éves koruk előtt ugyan már mutatták az időskorral járó betegségek jelét, de mindezek dacára megélték a 100 éves kort. A „halogatók” azok, akik 80 éves koruk után kezdtek el betegeskedni, így a néhány év plusz előnynek köszönhetik a hosszú életet.  A harmadik, egyben legkisebb csoport a „szökevényeké”, ők azok a már-már szuperemberek, akik egyszerűen sosem mutatták jelét az öregedéssel járó tipikus betegségeknek, így szívproblémáknak, időskori demenciának vagy a rák bármilyen formájának. A jó gének és az élni akarás azonban csak egy kis szelete a történetnek: megfelelő kondi nélkül ugyanis nem borítékolható a hosszú élet. Lássuk, mire esküsznek a mai öregek!

A lap szerint egy pohár brandy, hal és jóga segíthet, a korai halál oka pedig a stressz. Az öregek azt tanácsolják, hogy próbáljunk meg ebből minél többet kiiktatni az életünkből, ápoljunk szoros kapcsolatot a családunkkal, barátainkkal, sőt, akár a közösséggel is – mindegy, hogy munka- vagy hitközösségről van szó. A gyakori társas érintkezés ugyanis segít kiüríteni a fejünket, és megszabadulhatunk a munkastressztől.

További részletek

(forrás: Privátbankár)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink