hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Élj tovább, egyél szénhidrátot!

Az utóbbi években nagy népszerűségre tettek szert a szénhidrát tartalmú táplálékok minimalizált fogyasztását javasló étrendek, a hosszú és egészséges élethez viszont az újabb adatok szerint pont az ellenkezője segít hozzá, írja az OTSZ Online.

Yun-Hee Youm és munkatársai (Yale University) 2015-ben megjelent munkája szerint a „fiatalság-fehérje forrása” a fibroblaszt növekedési faktor-21 (fibroblast growth factor21, FGF21), amely a feltételezések szerint fontos szerepet játszik a glükóz- és lipidanyagcserében. A májban termelődik és bizonyos körülmények között – a megfelelő a vércukorszint biztosítása érdekében – serkenti a zsírok elégetését.

Feltételezik továbbá, hogy az, FGF21 meggátolja az immunrendszer degenerációját és ezzel hozzájárul az élettartam növekedéséhez. A kutatók kísérleteiben ugyanis a legmagasabb koncentrációban jelen levő FGF21 az egereknek életét akár 40 %-kal is meghosszabbította.

Samantha M. Solon-Biet és munkatársai (University of Sydney) egy közelmúltban megjelent cikkükben igazolták a táplálkozás és az FGF21 kapcsolatát.  Egerekben 25 különféle étrend és az FGF21 közti összefüggést vizsgálva azt találták, hogy a csökkentett fehérjebevitel esetén az FGF21 szintje szignifikánsan emelkedik. Az emelkedés akkor volt a legnagyobb, ha a fehérje-bevitel csökkentésével párhuzamosan a szénhidrát felvétel növekedett, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink