hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Az első 24 hétben nem érez a magzat fájdalmat

Az eddigi kutatási eredmények alapján bizonyítottnak látszik, hogy csak a terhesség 24. hetében alakulnak ki azok az idegi kapcsolatok, melyek lehetővé teszik a fájdalomérzést – hozták nyilvánosságra ma brit kutatók.

A brit szülészeti-nőgyógyászati szakmai szervezet (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists, RCOG) ma tette közzé annak az átfogó elemzésnek az eredményeit, melyben arra keresték a választ, hogy a magzati életben mikor alakulnak ki a fájdalomérzés élettani feltételei. Ehhez ugyanis az kell, hogy a külső környezetből származó fájdalomimpulzusok az idegeken keresztül eljussanak az agykéreghez, de az ehhez szükséges idegi kapcsolódások csak a 24. hétre alakulnak ki.

Ahogyan Allan Templeton professzor, a RCOG elnöke és egyben a brit munkacsoport vezetője a New Scientist oldalán megjelent cikkben elmondja, mostani eredményeik ellentmondani látszanak annak a korábbi tanulmánynak, melyben amerikai kutatók azt állították, hogy a magzat az agy szubkortexnek nevezett primitív területén egészen korán – már a fejlettebb idegi kapcsolódási pontok kialakulása előtt – képes érzékelni a fájdalmat. (Kanwaljeet Anand eme megállapítását egyébként azóta is széles körben idézik a művi abortuszt ellenzők.)

A teljes cikk a Gyermekéveken olvasható.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Gyermekévek)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink