hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Az éjszakai műszak húsz százalékkal növeli a rákkockázatot

Azon nők körében, akik éjszakai műszakban dolgoznak, jelentősen fokozódik az emlő-, bőr-, tüdő- és gasztrointesztinális rák előfordulása. A hosszú távú éjszakai műszak az ápolónők körében az emlőrák-kockázatot pl. 58 százalékkal növeli, írja a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention tanulmánya.

Korábbi vizsgálatok már felhívták rá a figyelmet, hogy a hosszú távon éjszakai műszakban dolgozók körében megnő a rosszindulatú daganatos betegség kialakulásának kockázata, ezért Xuelei Ma és munkatársai, a West China Medical Center of Sichuan University onkológusai metaanalízis segítségével elemezték majd’ egy tucatnyi ráktípus és az éjszakai műszak összefüggését. Az Amerikai Rákkutatási Alapítvány lapjában megjelent tanulmány (Night Shift Work Increases the Risks of Multiple Primary Cancers in Women: A Systematic Review and Meta-analysis of 61 Articles) 61 cikket és összesen 114 628 rákos megbetegedést elemzett.

Az elemzett tanulmányokban majdnem 4 millió résztvevő szerepelt Észak-Amerika, Európa, Ausztrália és Ázsia országaiból, és a tanulmányok mind a hosszú távon éjszakai műszakban dolgozás és 11 féle ráktípus összefüggését elemezték nők körében. Ma és munkatársai az általános elemzésen felül elvégeztek egy speciális analízist is, amelyben éjszakai műszakban dolgozó ápolónők esetében nézték meg 6 féle ráktípus előfordulását.

Összességében a hosszú távon éjszakai műszakban dolgozó nők körében 19%-kal nő a rák-kockázat, speciálisan a bőrrák kockázata 41%-kal, az emlőráké 32%-kal, a gasztrointesztinális ráké 18%-kal fokozódik, azokkal a nőkkel összehasonlítva, akik nem dolgoznak éjszakai műszakban. Lakóhely szerint elemezve az adatokat, kiderült, hogy az emlőrák kockázata csak Észak-Amerikában és Európában nő meg az éjszakai műszak nyomán. Ez utóbbival kapcsolatban Ma nyilatkozatában kifejti: elképzelhető, hogy ezeken a területeken a nők szervezetében magasabb a nemi hormonok szintje, ezért jelentkezik pozitív összefüggés a hormonfüggő daganat – emlőrák – esetében.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Ápolónők körében elemezve az adatokat a következő eredmények születtek: a hosszú távon éjszakai műszakban dolgozó ápolónők körében 58%-kal nőtt az emlőrák, 35%-kal a gasztrointesztinális rák és 28%-kal a tüdőrák kialakulási esélye. Valamennyi foglalkozás között a nővérek esetében volt a legnagyobb az emlőrák kialakulási esélye, amennyiben hosszú távon éjszakai műszakban dolgoztak.

Ma és munkatársai dózis–válasz-elemzést is végeztek az emlőrák kialakulási esélyét vizsgáló tanulmányok alapján, eszerint az emlőrák kialakulási esélye 3,3%-kal nő minden 5 év éjszakai műszakos munka kapcsán.

A kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy eredményeik alapján egészségvédelmi programokat kell indítani a hosszú távon éjszakai műszakban dolgozó nők számára, amiben helyet kell kapjon a rendszeres rákszűrés is.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink