hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Pusztító éjszakázás

Több kutatás is igazolta, hogy a "fordított" életet nem jól tolerálja az emberi szervezet. A HáziPatika összeállítása.

A Veronai Egyetem foglalkozásegészségi intézetének kutatásai szerint – amelyekről a HáziPatika számol be – a következő negatív hatásokkal számolhat, aki éjszakai műszakban dolgozik: zavarok keletkeznek a cirkadián ritmusban, amelyek a pszicho-fiziológiai funkciókat érintik elsősorban: különösen az alvás/ébrenlét ciklus borul fel. Az éjszakázás befolyással bír a munkateljesítményre és a hatékonyságra; a nagyobb feszítettség miatt megnő a hibázás és a balesetek kockázata.

Az éjszakai munka jobban károsítja a nők egészségét a női hormonális ciklusok és reproduktív funkciók, valamint az extrafáradtság miatt, amely a családi szerepekből ered. A veronai kutatók szerint minden ötödik éjszakai műszakot vállaló embernek nagyon rövid idő múltán fel kell adnia az állását, mert az őket érő hatásokhoz nem képesek alkalmazkodni, habár az ebből származó zavarok eltérő mértékkel, sebességgel és intenzitással jelennek meg.

Ha valaki egész éjjel fénycsöves megvilágításban dolgozik, és a műszak közepén komoly étkezést tart, akkor mindenképpen egészségkárosító tevékenységet végez, ami összefügg a magasabb testtömegindex kialakulásával is. Nagyobb kockázatot viselnek a magas triglicerid és LDL-szint kialakulásra is, ami növeli a szívbetegségek esélyét. Az állandó éjszakásokat kevés napfény éri, emiatt pedig alacsony lehet a D-vitaminszintjük, ami statisztikusan növeli a mortalitást.

(forrás: HáziPatika.com)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés