2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Az egészségügy is hozzájárul a klímaváltozáshoz

Az OTSZ Online szerint a globális klímaváltozásban az egészségügy szerepe sem elhanyagolható, így ebben a szektorban is meg kell hozni a Föld légkörét óvó intézkedéseket.

Egy új nemzetközi beszámoló szerint amennyiben az egész világ egészségügye egyetlen országra korlátozódna, az lenne az ötödik legnagyobb üveghatású gázkibocsátó ország a Földön. Ez az egyik legfontosabb megállapítás a Health Care Without Harm nevű civil szervezet 48 oldalas kiadványában, amelyben az egészségügyi ágazat káros hatásainak ökológiai lábnyomát térképezték fel. A tanulmány szerint az egészségügyi tevékenységek során keletkezik az összes globális klímakárosító hatás 4,4%-a.

A szerzők a World Input-Output Database rendszer alapján a világ 43 országából szereztek részletes információkat a klímát befolyásoló tényezőkről. A beszámoló szerint az egészségügyi szektor klímára gyakorolt hatásának 71%-a az ellátó láncolat (gyógyszerek, orvosi eszközök, táplálékok, kórházi berendezések előállítása, csomagolása, szállítása, elhelyezése) kibocsátásaiból ered. Nem meglepően a szektorból eredő klímakárosítás lényeges eleme az energiafelhasználás és ezen belül is a fosszilis tüzelőanyagok égetése, amelyek kibocsátása a szerzők szerint egyenértékű 514 széntüzelésű erőmű évenkénti üvegházhatást okozó gázkibocsátásával.

A legnagyobb szennyezők az Egyesült Államok, Kína és az Európai Unió államai, együttesen a világ egészségügyi szektorai által termelt káros anyagok több mint felét, 56%-át bocsátják ki. Josh Karliner, a Health Care Without Harm mozgalom programjának és stratégiájának nemzetközi igazgatója azt nyilatkozta, hogy tanulmányukkal a kórházakat és a teljes egész egészségügyi szektort szeretnék a globális éghajlatváltozást okozó hatásokat csökkentő (climate smart) megoldások keresésének irányába elmozdítani.”

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés

Könyveink