hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Az egészségturizmusról tárgyaltak

Az egészségturizmus fogalmainak meghatározásáról tárgyalt Budapesten az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) és az Európai Utazási Bizottság (European Travel Comission-ETC) az egészségturizmusban érintett nemzetközi szervezetek részvételével. Az ülésen elfogadott javaslatokról végleges jelentést készítenek, közölték a szervezetek képviselői a tanácskozást lezáró sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Marcio Favilla, az UNWTO ügyvezető igazgatója a tanácskozást követően elmondta: az ETC és az UNWTO a gyorsan fejlődő, globális wellness és orvosi turizmus fogalomrendszerének megalkotásáról tanulmányt készített "Exploring Health Tourism" címmel. A munkaanyagot a budapesti kerekasztal-beszélgetésen elfogadott javaslatokkal kiegészítve hozzák majd nyilvánosságra.

Magyarországon dinamikus növekedést mutat az ágazat, az UNWTO adatai szerint tavaly 17,9 százalékkal nőtt a beutazó turizmus, míg egy évvel korábban 14 százalékkal. Ez a világátlagnál, az unió átlagánál és a kelet-közép-európai régió átlagánál is látványosabb növekedés. Az ország páratlan egészségturisztikai úti célokkal rendelkezik, világszinten elismert szerepet tölt be, és régi tradíciókkal rendelkezik a gyógyászati turizmusban, hangsúlyozta.   

Peter Nash, az ETC kutatócsoportjának elnöke kiemelte, hogy a kétnapos tanácskozáson elfogadott javaslatok nagy előrelépést jelentenek az egészségturizmus fogalomrendszerének használatában, azon belül is a wellness és az orvosi vagy gyógyturizmus elhatárolásában. A bizonytalan európai időkben a turizmus gazdasági növekedésben betöltött szerepe egyre inkább felértékelődik, Magyarország egészségturizmusban elért sikereiből a többi tagállam sokat tanulhat, húzta alá.

Az UNWTO és az ETC összehívására a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével megrendezett tanácskozáson több nemzetközi szervezet képviseltette magát, így  az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az EU és az iparág fontos szereplőit egyesítő World Travel & Tourism Council, az Európai Bizottság, az Európai Parlament, az Európai Fürdőszövetség, és számos nemzet - köztük magyarországi, mexikói, malajziai, litván - turisztikai szervezetek képviselői, szakértői.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink