hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Kiszervezés után központosítás

Gyógy- és termálfürdők bővítése, plasztikai sebészet, fogászati magánrendelő – korábban az ilyen érdekeltségű vállalkozókat hozta helyzetbe a kormány az uniós pályázatok értékelésének kiszervezésével, most mégis központosítja az elbírálást, közli az MNO.

Jelenleg is zajlik az új pályázatértékelő rendszer felállítása az európai uniós felhívások elbírálására, Lázár János kancelláriaminiszter előzetesen arra tett ígéretet, nem lesznek külső pontozók, csak belsők, azaz kizárólag állami tisztviselők értékelik a beérkező pályázati anyagokat. A tárcavezető ígérete szerint nyilvános szaknévsort állítanak össze, objektív, az irányító hatóságok és a társminisztériumok által meghatározott szempont alapján.

Fejlesztéspolitikai szakértők szerint a kormány is érdekelt volt a kiszervezésben, vagyis ezzel a lépéssel legfeljebb egy korábbi rossz döntést tesz jóvá. A külső pontozók bevonása ugyanis éveken át egyet jelentett a kabinethez közeli vállalkozók feltőkésítésével; az a cég, amelynek nem volt politikai kapcsolata, lényegében esélytelenül folyamodott EU-s támogatáshoz.

Bennfentesek szerint a 2007–2013-as uniós ciklusban az ilyen típusú pénzosztásnak az egészségturizmus volt az egyik csatornája. Ebből lehetett gyógy- és termálfürdőket egészségcentrummá bővíteni, de jutott plasztikai sebészetre és fogászati rendelőkre is. Így eleinte akár 700-800 milliárd forintos beruházásokba is bele lehetett vágni 70 százalékos támogatási intenzitással, de kisvártatva 100 millió forintnál húzták meg a felső határt. Egy magánrendelő teljes felszereléséhez, beindításához így is bőven elég volt azonban 40-50 millió forint, mely nem két-három év alatt térül meg, mint egy egészséges piaci versenyben, hanem akár már egy-két hónap alatt is hasznot termelhet, írja a lap.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink