hirdetés
2020. október. 28., szerda - Simon, Szimonetta.
hirdetés

 

Az anorexiások agya szorongással válaszol az ételre

Orvosi képalkotó eljárással mutatták meg amerikai kutatók, hogy az anorexiások agyában a szorongással összefüggő központ aktiválódik az ételektől, nem a jutalomközpont, mint általában - idézte a Scientific American online.

Az ételek vagy akár csak róluk készült fotók nézegetése az emberek többségében jó érzéseket kelt, ám az anorexiások éppen ellenkezőleg vannak ezzel: kellemetlenül érzik magukat a tartalmas étkek puszta látványától is.

Az ételek fogyasztása közben dopamin szabadul fel, amely az agyi jutalomközponton keresztül kellemes érzést vált ki az emberekben. A dopamin felszabadítását egy adag amfetamin beadásával érte el Ursula Bailer kutatásvezető anorexiás és egészséges nőknél, akik önkéntesen jelentkeztek a vizsgálatra. Mágneses rezonanciás képalkotás segítségével a kutatók azt ellenőrizték, hogy eközben az agy mely területei váltak aktívvá. Mint kiderült, az étkezési zavar nélkül élő nőknél ilyenkor az agy jutalomközpontja aktiválódott, míg az anorexiás résztvevők agyában a következmények miatt aggódó, szorongással összefüggő terület vált aktívabbá. A különbség okának feltárása közelebb vihet az evészavarok kezeléséhez is.

Az eredeti tanulmány az International Journal of Eating Disorders című szakfolyóiratban jelent meg.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink