2021. május. 11., kedd - Ferenc.
hirdetés

 

Tudomány

A csont-és-bőr anorexiások csontja zsírral van tele

A súlyosan alultáplált, legtöbbször fiatal nők testében is sok a zsír, a csontjaikban. Az egyik legkorszerűbb diagnosztikus módszerrel végzett vizsgálat meglepő eredményeit a Journal of Bone and Mineral Research közölte.
hirdetés
Catherine Gordon, a bostoni Gyermekkórház orvosa és munkatársai 20 anorexiás lány csontrendszerét vizsgálták mágneses rezonancia képalkotással. A riasztóan lefogyott, fiatal nők térdizületének képét ugyanannyi azonos korú, egészséges lány felvételeivel hasonlították össze. A felvételeket olyan szakemberek véleményezték, akiknek fogalmuk sem volt a vizsgált személyek egészségi állapotáról.
 
Az anorexiás lányok csontjaiban sokkal több zsír halmozódott föl, mint normál súlyú társaikéban. Sőt a csontsovány anorexiások alsó végtagjának csontjaiban csak mintegy fele annyi ép, vörös csontvelőt láttak, mint az egészséges lányokéban.
 
„Meglepő, hogy a rendkívül leromlott, fiatal nők, akiknek bőre alatt szinte semmi zsírszövet nem figyelhető meg, ilyen sok zsírt tárolnak a csontjaikban” – mondotta a vizsgálat vezetője. Az átlag 16 éves anorexiás lányok elváltozásai nagyon hasonlóak voltak ahhoz, mint amilyeneket sovány egereken korábban leírtak.
 
Korábbi tanulmányok azt jelezték, hogy az éhezés különös hormonális eltérésekkel jár, ennek következtében a csontvelő őssejtjei zsírsejtekké alakulnak ahelyett, hogy csontszövetet termelő sejtekké válnának.
 
A kutatók szerint az egérkísérletek és a fiatal lányok vizsgálatának eredményei egyaránt azt mutatják, hogy anorexia során a csontszövet kifejezetten csökken. Ennek az a következménye, hogy ilyenkor a csontok szilárdsága romlik, akár olyan mértékig, hogy a fiatal embereknek törések veszélyével kell számolni.
 
„Az anorexiás lányoknál a csontfejlődés lelassul és ez azért nagy gond, mert serdülő korban egészséges körülmények között a csontrendszer maximálisan növekszik, erősödik. A hormoneltolódás miatt az őssejtek nem csontot képeznek, hanem zsírt termelnek” – nyilatkozta a munkacsoport vezetője.
 
Dr. Matos Lajos, MTI
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink