hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Az Alzheimer-kór három molekuláris altípusát azonosították

Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a demencia leggyakoribb formájának biológiai és patológiai manifesztációi az egyes betegekben igen változatosak.

Ez a kognitív funkcióvesztés gyorsaságát és a kezelésekre adott válaszokat egyaránt befolyásolja. A New York-ban működő Mount Sinai Icahn School of Medicine kutatócsoportja ezért több száz elhunyt beteg valamint egészséges kontroll agyi metszeteinek RNS-szekvenálásával, valamint a kórtörténeteket és képalkotó vizsgálatok eredményeit feldolgozó bioinformatikai módszerekkel az Alzheimer-kór egyes típusait vizsgálta.

Három molekuláris altípust különítettek el, amelyek életkortól és a betegség stádiumától függetlenül meghatározhatók voltak, és ezeket az alcsoportokat egy újabb vizsgálattal is visszaigazolták. Az eredmények igen meglepőek és újszerűek. Például több korábbi kutatás is leírta, hogy a betegség kialakulását a fokozott immunválasz segítheti elő, ehhez képest a kutatók a betegek több mint a felének agyában nem találtak fokozott immunválaszra utaló jeleket a kontroll mintákhoz képest.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink