2021. április. 21., szerda - Konrád.
hirdetés

 

Agysérülés és Alzheimer-kór

A traumás agykárosodás növeli az Alzheimer-kór kockázatát és gyorsítja az Alhzeimer-demencia megjelenését, írja az OTSZ Online.

 

hirdetés

Új kutatások szerint traumás agykárosodást (traumatic brain injury, TBI) követően megemelkedik a demenciával társuló patológiás elváltozások kockázata – ami több amyloid lerakódással és az agykéreg vastagságának csökkenésével jár – azokhoz a személyekhez képest, akiknél ilyen trauma nem szerepelt az anamnézisben.

E tény szem előtt tartásával a TBI-t szenvedett betegeket érdemes lenne szigorúan követni, hogy amint rendelkezünk majd hatékony preventív módszerekkel és korai beavatkozási lehetőségekkel, javíthassuk majd azoknak az életminőségét, akiknél az Alzheimer-kór kifejlődésének gyanúja áll fenn.

A 65 évesnél idősebb életkorban kialakuló demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór. Ausztráliában ráadásul ez az időskori halálozás második leggyakoribb oka, de a betegség megelőzésére vagy akár progressziójának lassítására irányuló törekvések eddig nem jártak sikerrel. Az AD tünetei gyakran csak a betegség késői szakában jelentkeznek, míg a fontosabb patológiai elváltozások, mint a ß-amyloid (Aß) plakkok, a tau fehérje lerakódások valamint az idegveszteség már évekkel, akár egy évtizeddel is a nyilvánvaló klinikai tünetek megjelenése előtt elkezdődnek. A korai biomarkerek és az AD fokozott kockázatát jelző patológiai elváltozások kimutatásával lehetőség adódna a betegség lefolyásának megváltoztatására, vagy legalábbis súlyosságának enyhítésére.

A traumás agykárosodás az Alzheimer-kór keletkezésének fontos faktora. Már egyetlen mérsékelt traumás agysérülés is több mint a kétszeresére növeli a demencia kialakulásának kockázatát, a súlyos TBI-hez pedig a demencia kockázatának 4,5-szörös emelkedése társul, bár egyáltalán nem ismerjük, hogy milyen mechanizmus áll az összefüggés hátterében, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink