hirdetés
2022. január. 18., kedd - Piroska.

Az alapellátásban lehet a leghatékonyabb a telemedicina

A szakorvosok nagy arányban ragaszkodnak a személyes betegtalálkozókhoz, derült ki a Digital Health konferencián, amelyről a VG tudósít.

A telemedicina alapvetően az alapellátásban fejtheti ki a leghatékonyabb hatását. Magyarországon évente 65 milliószor mennek el a betegek a háziorvosukhoz, így egy orvosra több tízezer betegtalálkozó is jut – mondta Somogyi Tibor, digitális egészségügyi szakértő, a DokiApp alapítója.

Magyarországon az orvosok 80 százaléka alkalmaz telemedicina szolgáltatásokat, a szakorvosok viszont nagy arányban ragaszkodnak a személyes betegtalálkozókhoz. A telemedicina beépült a mindennapi gyakorlatba, de a kényszerű Covid-19 időszak után visszafogottabban van jelen jelenleg az egészségügyi ellátásban, mondta a VG beszámolója szerint Kertész Balázs, a Szinapszis Market Research Consulting kutatója.

Egy friss elemzés adatait ismertetve elmondta, a telemedicina a lakosság oldaláról elfogadottá vált, de sokan azt mondják nem váltotta ki sokaknál a klasszikus orvoslást, a telemedicina egyelőre még megosztja a társadalmat – tette hozzá. A kutatás részleteire kitérve elmondta, az általuk megkérdezett 700 orvos 80 százaléka telefonos konzultáció alapján írt fel e-receptet, pozitívumként értékelte, hogy telemedicina alkalmazásával, az elmúlt 1,5 évben drasztikusan csökkent az orvos-beteg találkozások száma. Ugyanakkor kiemelte, sokszor adódnak az orvosoknak nehézségei a digitális eszközök hiánya miatt.

Már több mint 4,9 millióan regisztráltak Ügyfélkapura, a lakosság 43 százaléka pedig Ügyfélkapun keresztül használja az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) alkalmazásait.

Jellemzően leleteket néznek meg a felületen keresztül, de sokan használták a Covid-oltáshoz szükséges regisztrációra és az e-beutalót az EESZT-használók 36 százaléka alkalmazta. A pandémia évében 24 egészségügyi alkalmazást fejlesztettek az EESZT-ben, mondta Szabó Bálint, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese a konferencián. Kiemelte, elkészült a Covid útlevél mobil applikációja, az EESZT mobilapplikáció, az intézményi adatgyűjtés és az online Covid-betegágy nyilvántartás is.

(forrás: vg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés