hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Alzheimer: börtön a betegnek, börtön a családnak

Az Alapellátási Szabadegyetemet és az Alzheimer Café Győr-t, az alzheimereseknek és családtagjaiknak indított civil fórumot mutatja be cikkében a Kisalföld.

Az Alapellátási Szabadegyetem legutóbbi háziorvosoknak, belgyógyászoknak szervezett tudományos tanácskozásán a demenciáról, a szellemi leépüléssel járó betegségekről is szó volt – idézi fel a lap. Bemutatkozott az Alzheimer Café Győr, a betegeknek és főleg családtagjaiknak beszélgetési lehetőséget nyújtó civil kezdeményezés. Létrejöttét az indokolta, hogy a demenciában szenvedők mintegy ötven százaléka Alzheimer-kóros és az alzheimeres családtagot ápoló rokonok felénél is pszichés zavarok jelentkeznek e testileg-lelkileg megterhelő feladat miatt.

Az orvosok számára a demencia felismerése még nem jelent gondot, viszont nehezebb a pontos tipizálás, pedig csak azzal lehet csak igazán jó kezelést biztosítani. Fontos lenne az egyénre szabott terápia, a beteg folyamatos foglalkoztatása, a különböző stádiumban alkalmazott gyógyszerek kiválasztása.
Dr. Feller Gábor pszichiáter a rendezvényen arról beszélt, hogy át kell alakítani az Alzheimer-kórral kapcsolatos közvélekedést, hogy ne érezzék magukat kirekesztve a betegek, családtagjaik, hogy ne legyen többségükben szégyenérzet. Ebben segíthetnek az olyan civil összejövetelek, mint az Alzheimer Café Győr. Az alzheimeres kezelése során is összefogásra van szükség, együtt kell működnie a neurológusnak, a pszichiáternek, a háziorvosnak, a szociális szféra szakembereinek. Feller doktor felhívta arra is a figyelmet, hogy az alzheimereseknél máshogy szívódnak fel az altatók, a nyugtatók, így a gyógyszerhasználat különleges körültekintést igényel – olvasható a kisalföld.hu-n, ahol azt is megemlítik, hogy az Alzheimer Café Győr összejöveteleiről több információ a klubfoglalkozás-sorozat Facebook-oldalán olvasható.

(forrás: Kisalföld Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink