hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

20 év fiatalodás az agynak

Az egyes élelmiszerekben előforduló flavanol hatására megfordul az idősödéssel együttjáró memóriaromlás: a Nature Neuroscience cikke szerint 3 hónapos flavanol-fogyasztással a 60 évesek gyrus dentatusa a 40 évesek szintjére javul.

A flavanol – nem azonos a flavonoidok közé tartozó flavonollal – a legnagyobb koncentrációban a kakaóbabban fordul elő, de különböző fajtái – catechin, epicatechin gallát, epigallocatechin, epigallocatechin gallát, proanthocianidinek, theaflavinok, thearubiginek - megtalálhatók a következő növényekben is: zöld tea, banán, gránátalma, őszibarack, kaki-szilva, kóla-dió, fahéj, kék bogyós gyümölcsök, vörösbor, orbáncfű – így sok tradicionális növényi gyógyszerben is.

A Nature Neuroscience-ben megjelent tanulmányban (Enhancing dentate gyrus function with dietary flavanols improves cognition in older adults) kakaóbabból kivont flavanolt használtak a Columbia University Medical Center idegkutatói. Eredményük az első direkt bizonyíték azzal kapcsolatban, hogy az életkorral összefüggő memóriaromlás egy bizonyos komponense egy speciális agyterület elváltozása miatt alakul ki, és hogy a memóriaromlás ezen fajtája javítható diétás beavatkozás révén.

A tanulmány vezető szerzője, Scott Small szerint az öregedéssel tipikus kognitív hanyatlási tünetek járnak együtt, így pl. egyre nehezebb megjegyezni az új ismerősök nevét, vagy azt, hogy hova tette valaki a kulcsot, hol parkolt az autóval, írja a tanulmányról beszámoló medicalnewstoday. Ez a normális életkorfüggő hanyatlási folyamat már a felnőttkor elején megkezdődik, de a hatása először csak az ’50-es, ’60-as életévekben válik érezhetővé. Mint a kutató megjegyzi: ez az életkorfüggő folyamat különbözik az Alzheimer-kórban bekövetkező memóriaromlástól.

 

Korreláció + ok-okozati kapcsolat

Korábbi kutatásokban, amelyeket többek között Scott Small laboratóriumában végeztek, már kimutatták, hogy a gyrus dentatus elváltozásai összefüggenek az öregedéssel járó kognitív hanyatlási tünetekkel, azonban eddig csak a korrelációt sikerült kimutatni, az ok-okozati kapcsolatot nem. Már azt is tudtuk korábbi kutatásokból, hogy a flavanolok egerek gyrus dentatusában serkentik az idegsejtek közötti kapcsolatok kialakulását.

Jelen kutatásban az idegtudósok azt akarták kimutatni, hogy a gyrus dentatus elváltozásaihoz köthető memóriaromlás az egyébként egészséges idősebb emberekben javítható olyan beavatkozás révén, ami serkenti a gyrus dentatus működését. Ehhez a kutatók először kifejlesztettek egy új információfeldolgozó eszközt, amivel a nagy felbontóképességű fMRI adatait egyetlen 3 dimenziós képben lehetett megjeleníteni, illetve egy olyan kognitív, neuropszichológiai tesztet, amivel a gyrus dentatushoz köthető memóriafolyamatokat lehet vizsgálni.

A továbbiakban a kutatók 37, 50 és 69 életév közötti egészséges önkéntest vizsgáltak, akiket két csoportba randomizáltak: az egyik csoport tagjai napi 900 mg flavanolt kaptak 3 hónapig, a másik csoport tagjai pedig csak kis mennyiségű flavanolt (10 mg/nap). A résztvevőkkel a 3 hónapos időszak kezdetén és végén elvégezték az fMRI-vizsgálatokat és a speciális memóriateszteket. A sok flavanolt fogyasztó csoport tagjainál a 3 hónap elteltével szignifikánsan javult a gyrus dentatus működése, a tagok szignifikánsan jobban teljesítettek a memóriatesztekben. Mint dr. Small elmondja: „Ha a vizsgálati alanynak a vizsgálati időszak elején úgy funkcionált a memóriája, mint egy tipikus 60 évesnek, 3 hónap elteltével egy átlagos 30 vagy 40 éves ember memóriaműködését láthattuk nála.”

A memóriajavító hatás eléréséhez nem minden csokoládé fogyasztása megfelelő, mert a feldolgozási folyamat során a flavanolok jelentős része lebomlik; a leghasznosabb talán magát a teljes kakaóbabot fogyasztani (természetesen e hatás bizonyításához nagy esetszámú vizsgálatok szükségesek, amibe a kutatók a terveik szerint azonnal bele is vágnak). Már csak azért is, mivel korábbi kutatások azt is kimutatták, hogy a flavanolok a kardiovaszkuláris egészséget is javítják, jelenleg pedig folyamatban van egy 18.000 emberre kiterjedő vizsgálat, amely szívinfarktust és agyvérzést megelőző hatásukat vizsgálja (NIH, Brigham and Women's Hospital in Boston).

 

A koffein és az alkohol is

A Nature Neuroscience egy másik cikke a koffein memóriafokozó hatásáról számol be (azt már eddig is tudtuk, hogy a koffein idegsejtvédő és kognitív serkentő) (Post-study caffeine administration enhances memory consolidation in humans). A Johns Hopkins University kutatói Daniel Borota vezetésével 160, 18 és 30 év közötti vizsgálati alany részvételével a napi 200 mg koffein hosszú távú memóriát fokozó hatását mutatták ki. A kutatóknak csak elképzeléseik vannak a hatásmechanizmusról: elképzelhető, hogy a koffein az adenozint blokkolja, ezzel megakadályozza annak noradrenalint gátló hatását – márpedig a noradrenalin serkenti a memóriát.

Mivel már eddig is tudtuk, hogy a koffein kognitív serkentő, nem annyira meglepő, hogy memóriafokozó hatása is van. Viszont egy másik pszichoaktív anyag memóriafokozó hatása annál megdöbbentőbb: mint az American Journal of Alzheimer's Disease and Other Dementias legutóbbi száma írja: a 60 év felettiek esetén a mérsékelt alkoholfogyasztás javítja az epizodikus memóriát és növeli a hippokampusz méretét (Framingham Heart Study, 660 vizsgálati alany). A tanulmány (Effects of Alcohol Consumption on Cognition and Regional Brain Volumes Among Older Adults) szerint a hippokampusz térfogatnövekedése és az epizodikus memória javulása együtt jár.

A mérsékelt mennyiségű alkohol memóriajavító hatása csak idősebbeknél jelentkezik.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink