hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Korábban butul, mint gondolná

Tévedés, hogy az idősek betegsége a demencia – mondta az InfoRádiónak Kálmán János a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

A memóriazavarok a 65 év fölöttiek 5-10 százalékánál jelentkeznek, utána ötévente duplázódik ez az arány. A memóriaproblémáknak, a szellemi leépülésnek, amit demenciának hív az orvostudomány azonban nagyon sokfajta oka lehet. Ennek csak az egyik oka az Alzheimer-kór, azon kívül 50-100 különféle agyi betegség vezethet ilyen feledékenységhez, figyelemzavarhoz, illetve hasonló problémákhoz - mondta Kálmán János.

"Az Alzheimer-kór esetében az összes, jelenleg is ismert gyógyszerkipróbálás azt lehet mondani, kudarcba fulladt. A meglévő terápiák csak lassítani tudják a folyamatot, de megállítani nem" – idézik a honlapon Kálmán Jánost, aki hozzáteszi: "ennek megfelelően óriási jelentősége lehet annak a felismerésnek, hogy bizonyos életmóddal, bizonyos tényezőkre való odafigyeléssel legalább olyan sikereket lehet elérni a megelőzésben, mint a jelenlegi terápiákkal".

A másik felismerés, amit a rádiónak kiemelt, hogy a szellemi leépülés nem az idős kor betegsége. Sokkal korábban kezdődik. Megkülönböztetünk egy tünetmentes korai időszakot, ez a 30-40 éves kor, vagy akár még korábbi. Bizonyos tünetek viszont csak 60 év fölött válnak felismerhetővé - fejtette ki. "De a testben és az agyunkban számos elváltozás van, és erre egyre érzékenyebb ma már a tudomány, és már a korai szakaszban is ki lehet mutatni a betegségnek a bizonyos sajátosságait" – olvasható az inforadio.hu-n.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink