2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Aggasztó a járványhelyzet Ausztriában

Aggasztó tendenciát mutat a koronavírus-járvány alakulása Ausztriában, az utóbbi héten 343 ember fertőződött meg. Az amerikaiak növekvő mértékben szkeptikusak a járvánnyal kapcsolatban, de nagy részük nem bízik a Fehér Házból származó információkban sem. Nemzetközi kitekintés.

Ausztriában összesen 17 723 ember koronavírustesztje lett eddig pozitív, egy héttel ezelőtt ez a szám 17 380 volt. Közülük időközben 16 420-an meggyógyultak. A fertőzés okozta szövődményekbe 703-an haltak bele, közülük 13-an az utóbbi héten. Jelenleg 600 beteget tartanak nyilván, a legtöbbjüket Bécsben (272), Felső-Ausztriában (124) és Alsó-Ausztriában (101). Stájerország tartományban 32, Salzburgban 31, Karintiában 14, Tirolban 11, Burgenlandban tíz, Vorarlbergben öt fertőzöttet tartanak nyilván.

A betegek közül 74-en szorulnak kórházi kezelésre, közülük nyolcan intenzív osztályon fekszenek. Eddig összesen 606 375 koronavírustesztet végeztek el az országban.

Az alsó-ausztriai Tullnban bezártak egy sportiskolát, ugyanis az egyik tanár vírustesztje pozitív lett. Peter Eisenschenk polgármester arról számolt be hétfőn a Facebookon, hogy az iskolai dolgozók és a tanulók jelentős része karanténban van.

*

Egyre több amerikai úgy érzi, hogy eltúlozzák a koronavírus-járvány jelentette fenyegetést - derült ki a Pew amerikai közvélemény-kutató intézet hétfőn nyilvánosságra hozott felméréséből. A jelentésben ugyanakkor azt is leszögezték: bár az amerikaiak növekvő mértékben szkeptikusak a járvánnyal kapcsolatban, de nagy részük nem bízik a Fehér Házból származó információkban sem.

A felmérést a június 4-ei héten készítették, tehát még azt megelőzően, hogy bizonyos - főként nyugati és déli szövetségi államokban - ismét fellángolt a járvány. A válaszadóknak mindössze 30 százaléka vélte úgy, hogy Donald Trump amerikai elnök pontos információkkal rendelkezik a járványról. A közegészségügyi intézmények által közölt adatoknak és információknak ezzel szemben a felmérésben szereplők 64 százaléka adott hitelt.

A republikánus érzületű amerikaiak kevésbé bíztak az államban, a helyi kormányzatban és a sajtóban, a demokratákra szavazók között pedig alig akadt, aki hinne a Fehér Ház tájékoztatásának. A megkérdezett demokraták mindössze 9 százaléka gondolja úgy, hogy Donald Trump jól kezeli a válságot. Közben az Egyesült Államok több tagállamában ismét szigorú intézkedéseket vezettek be az újra fellángoló járvány miatt. Texasban és Floridában már a múlt hét végén felfüggesztették a gazdasági élet újraindítását, elrendelték az éttermek, bárok és alkoholt forgalmazó boltok bezárását. Hétfőn Kansas kormányzója, Laura Kelly bejelentette, hogy rendeletet ír alá a szájmaszkok kötelező viseléséről közterületeken.

New York városában a hétvége óta szintén megugrott az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, s Bill de Blasio polgármester bejelentette, hogy elhalasztják az éttermek belső tereinek megnyitását. Itt egyébként hétfőn kezdődött meg a gazdaság és a mindennapi élet újraindításának harmadik szakasza. Az állam kormányzója, Andrew Cuomo hétfőn sürgette Donald Trumpot, hogy adjon ki elnöki rendeletet a kötelező szájmaszkviselésről.

Hétfőn este Georgia állam kormányzója két rendeletet írt alá: az egyik augusztus 11-ig kiterjeszti az egészségügyi szükségállapotot, a másik meghosszabbítja a fizikai távolságtartásra vonatkozó eddigi szabályok érvényét, az 50 főnél nagyobb létszámú összejövetelek tiltását, és szigorítja az állami általános és középiskolák járvány idején történő működtetésének szabályait. Eközben Arizona kormányzója, Doug Ducey is rendeletet hozott a gazdasági nyitás átmeneti ideig, de legalább egy hónapig tartó felfüggesztéséről. Az államban keddtől bezárják a bárokat, éttermeket, fitnesztermeket és filmszínházakat is. "Le kell fékeznünk Arizonában, annak van itt az ideje, hogy cselekedjünk, és a lehető legtöbb arizonai életet megmentsük" - fogalmazott.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház hétfő esti adatai szerint egyetlen nap alatt több mint 42 ezer vírusfertőzést diagnosztizáltak újonnan az Egyesült Államokban, s ezzel csaknem 2,6 millióra emelkedett a fertőzöttek száma. A halálos áldozatok száma meghaladja a 126 ezret.

*

Ismét szigorítják keddtől az elmúlt hetekben már lazított járványellenes intézkedéseket a közép-angliai Leicesterben, ahol így elhalasztják az országosan szombattól esedékes további enyhítéseket is, miután az utóbbi időszakban megugrott a koronavírusos fertőzöttek száma a városban. A 330 ezer lakosú városban a kormány rendelete alapján kedden ismét bezárnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek, amelyek Angliában június 15-én nyithattak ki. Emellett csütörtökön bezárnak a néhány hete országszerte részlegesen megnyitott iskolák, és szombattól - ellentétben az ország többi részével - nem nyithatnak ki a helyi éttermek, a pubok, a szállodák, a múzeumok, a turistalátványosságok és a fodrászatok.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter azzal indokolta az intézkedést hétfőn este a londoni alsóházban, hogy az elmúlt egy hétben Nagy-Britanniában azonosított új koronavírus-fertőzöttek 10 százalékát Leicesterben szűrték ki. Az egészségügyi tárca friss adatai szerint az előző 24 órában 25 koronavírusos beteg haláláról és 815 új fertőzöttről számoltak be az egészségügyi hatóságok. Mindkét adat a járvány kezdete óta mért eddigi mélypontok közelében jár. A Covid-19-járvány április közepi tetőzésének idején voltak olyan napok, amikor ezernél több halálesetet és hatezernél több új fertőzöttet regisztráltak. A nagy-britanniai koronavírus-járványnak eddig 43 575 halálos áldozata van, a szűrővizsgálattal bizonyított fertőzöttek száma közelít a 312 ezerhez.

*

A belga egészségügyi minisztérium döntése értelmében azok az emberek, akik kapcsolatba kerültek koronavírus-fertőzöttökkel, de tüneteket nem mutatnak, hétfőtől egy másodlagos diagnosztikai tesztet kérhetnek, a kötelező 14 napos karatén csökkentése céljából. A belga közegészségügyi szolgálat honlapján található bejelentés szerint a második teszt legkorábban kilenc nappal végezhető el, azután, hogy az illető fertőzöttel került kapcsolatba. Amennyiben a vizsgálat negatív eredményt hoz, a karatén befejeződhet.

*

A világon 10 302 052 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 505 505, a gyógyultaké pedig 5 235 813 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kedd reggeli összesítése szerint.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink