2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

"A vegetatív állapot kifejezés csak növényekre vonatkoztatható"

A Vatikán ismét elítélte az eutanáziát

A Vatikán illetékese elítélte pénteken az olasz igazságszolgáltatásnak azt a döntését, amellyel szabaddá tette az utat egy kómában lévő beteg mesterséges táplálásának leállítása előtt. "A halálhoz való jog nem létezik" - érvelt a Vatikán "egészségügyi minisztere", Javier Lozano Barragán mexikói bíboros, az Egészségügyi Pápai Tanács elnöke a La Stampa című olasz napilapnak adott nyilatkozatában. "Az élet szent... A mesterséges táplálás leállítása egyenlő a gyilkossággal" - tette hozzá.


Egy másik lapinterjúban, a La Repubblicának nyilatkozva, Barragán bíboros rosszallással beszélt a kómában lévő nő apjának arról az érveléséről, hogy leánya "visszafordíthatatlan vegetatív állapotban" van, s nincs remény a normális létbe való visszatérésére. "A vegetatív állapot kifejezés csak növényekre vonatkoztatható, emberre nem" - mondta a kardinális.
Az olasz legfelsőbb bíróság csütörtökön távolította el az utolsó jogi akadályt annak útjából, hogy leállítsák a most 37 éves Eluana Englaro mesterséges táplálását. Eluana 1992-es autóbalesete óta van kómában. Miután az orvosok visszafordíthatatlannak ítélték a kómás állapotot, az apa az olasz igazságügyi szervekhez fordult 1999-ben, hogy engedélyezzék lánya mesterséges életben tartásának megszüntetését.
Hosszú jogi küzdelem után a milánói fellebbviteli bíróság helyt adott az apa kérelmének. Bizonyítottnak tekintette, hogy maga Eluana, amikor még tudatánál volt, kifejezésre juttatta akaratát: inkább meghal, semhogy mesterségesen életben tartsák, miközben ő nem képes érzékelni a külvilágot. Az ügyészség azonban fellebbezett a döntés ellen.
Eluana Englaro ügye éles vitát váltott ki Olaszországban, ahol a nagy befolyással bíró katolikus egyház az eutanázia elleni küzdelem jelképévé emelte az esetet.

MTI/AFP

cimkék

hirdetés

Könyveink