2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Olasz eutanáziadöntés

Az olasz alkotmánybíróság elutasította azt a parlament által benyújtott fellebbezést, amelyet egy 16 éve kómában lévő nő mesterséges táplálása elleni bírósági döntés ellen nyújtottak be.

Az olasz semmitőszék a tervek szerint november 11-én dönt az 1992. január 18-án közlekedési baleset után kómába esett, most 36 éves Eluana Englaro ügyében. A fiatal nő édesapjának követelésére július 9-én döntött a milánói fellebbviteli bíróság Eluana mesterséges táplálásának leállításáról, miután megállapította, hogy "állandó vegetatív állapota visszafordíthatatlan", és hogy "Englaro maga is a halált választotta volna a mesterséges életben tartás helyett, ha erről nyilatkozhatott volna." Az ügyészség azonban fellebbezett a döntés ellen.
A milánói bíróság ítéletét követően fordultak az olasz képviselőház és szenátus tagjai az alkotmánybírósághoz, arra hivatkozva, hogy alkotmánysértés történt az igazságszolgáltatás és a törvényhozói hatalom közötti illetékességi konfliktus által. A parlament két házában egyaránt érvényesülő jobboldali többség szerint ugyanis a bíróságok nem illetékesek abban, hogy döntsenek emberéletek vége felett. A római katolikus egyház pedig egyenesen az eutanázia elleni kampányának szimbólumává tette Eluana Englarót, és harcosan kiáll mesterséges életben tartása mellett.
Az alkotmánybíróság végül elutasította a beadványt, arra hivatkozva, hogy nincsen az ügyben illetékességi konfliktus. Hozzátette, hogy a parlament módosíthatja az illetékességre vonatkozó, jelenleg érvényben lévő törvényt, amennyiben azt szükségesnek érzi.


MTI/AFP

cimkék

hirdetés

Könyveink