hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Fizetnek az édesszájúak

Egyre kisebb elmaradás valószínűsíthető a népegészségügyi termékadó bevételeiben. Eddig 15 milliárd forintot vallottak be az érintett gyártók – írja a napi.hu.

A korábban becsültnél kisebb is lehet a 2012-es költségvetésben szereplő 20 milliárdos neta (közismert, ám némileg félrevezető nevén a chipsadó) -bevételi tervtől való elmaradás, vagyis jól lőtték be a döntéshozók a chipsadó idén megemelt mértékét és az érintett termékek kibővített körét. Az év eddigi hónapjai átlagosan ugyanis 1,54 milliárdos bevételt hoztak, ennek alapján 18,5 milliárdos kalkulált éves bevétel adódik. A tavalyi terv is majdnem meglett, az ötmillárdos előirányzattal szemben közel 4,7 milliárd forint folyt be – írja a napi.hu.

A 2012-es büdzsé 6.829 milliárdos bevételi főösszegéhez képest aprópénznek számító neta közel felét az előre csomagolt cukrozott készítmények adják. Meghatározó még a sós snackek, ételízesítők és üdítőitalok súlya is, együttesen 46 százalékot tesznek ki. Az ergiaitalok részesedése a bevételekből alig haladja meg az 1 százalékot, és nagyjából ugyanekkora az ízesített sörök, alkoholos frissítők súlya is.

Az energiaitalok után bevallott adó összege a látványos júniusi zuhanás után újra emelkedett, de így is 17 millió forintnál kevesebb összegről volt szó júliusban. A szerény összegek vélhetően a kormány figyelmét is felkeltették, nem véletlenek a szigorítási tervek, amelyek alapján az a termék is energiaitalnak minősülne, amely nem tartalmaz ugyan taurint, de metil-xantin (koffein-, teobromin- vagy teofillin-) tartalma viszonylag magas.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink