hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

A tüdőrák a leggyilkosabb ráktípus

A Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) becslései szerint ebben az évben közel 10 millió ember életét követelheti a rák világszerte, írja a HáziPatika.

Az adatok sokkal szomorúbb képet festenek a kórral szembeni harcról, mint 2012-ben: akkor 14,1 millió új betegről és 8,2 millió halálesetről szólt a világszervezet jelentése. A HáziPatika szerint azt is írják, hogy minden 8. férfi és minden 11. nő rákban fog meghalni.

Világszerte a tüdőrák számít a leggyilkosabb ráktípusnak, a valószínűsített új diagnózisok (2,1 millió fő) és halálesetek (1,8 millió fő) számát tekintve is. Még mindig a férfiak a veszélyeztetettebbek ezt a ráktípust tekintve – a szakemberek idén 1,3 millió férfi és 725 ezer nő diagnosztizálására számítanak –, de azt mondják, "aggasztóan emelkedik" a tüdődaganatok előfordulása a nők esetében is.

Ezt sokan azon országok adatainak tudják be, ahol nyilvános helyeken még mindig lehet dohányozni, de a Time azt írja, az Egyesült Államokban a fiatal nőket már jobban veszélyezteti a tüdőrák, mint a hasonló korosztály férfi tagjait – és ez független a dohányzástól.

(forrás: Házipatika)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés