hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Veszélyben a nők

Becslések szerint 2030-ig a tüdőrákhoz köthető halálos esetek száma a nők körében közel a felével nőhet, írja a Pénzcentrum.

A Cancer Research folyóiratban frissen publikált kutatás szerint a nők körében mért, a tüdőrákhoz köthető halálozási arány átlagosan 43 százalékkal fog emelkedni 2015 és 2030 között a vizsgált 52 országban. Várhatóan a leggazdagabb országokban, Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon lesz a legmagasabb a halálozási arány, majd Amerika és Ázsia fog következni - írja az Independent nyomán a Pénzcentrum. "Különböző időpontokat figyeltünk meg ebben a világszerte jelentkező dohányjárványban" - mondta el Dr. Jose Martinez-Sanchez, a tanulmány vezető szerzője és a barcelonai UIC epidemiológusa.

"Ennek az az oka, hogy a tanulmányunkban szereplő európai és oceániai országokban a nők dohányzása társadalmilag jóval korábban vált elfogadottá, mint Amerikában vagy Ázsiában. Ez megmagyarázza, hogy miért tapasztalható nagyobb, a tüdőrákkal összefüggésben álló halálozási ráta ezekben az országokban."

Bár a jövőben az e-cigaretták segíthetnek csökkenteni a halálozási arányt, a kutatók szerint ez, mint a leszokást segítő eszköz elég ellentmondásos, illetve nem is megfelelő. A tüdőrák visszaszorításának továbbra is az a leghatásosabb módja, ha megelőzzük, hogy az emberek egyáltalán elkezdjenek dohányozni.

(forrás: Pénzcentrum)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés