hirdetés
hirdetés
2021. december. 07., kedd - Ambrus.
hirdetés

Táplálkozás

A többség korlátozná az iskolai büféket

A megkérdezettek többsége valamilyen formában támogatná az iskolai büfék árukínálatának szabályozását.

A büfékínálat szigorítását elsősorban azok a fiatalabbak támogatnák, akik döntően felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, és érdeklődnek az egészségtudatos életmód és az egészségügy friss hírei után.

A felnőtt lakosság 43 százaléka értett egyet azzal, hogy országosan korlátozzák az iskolai büfék kínálatát. Az intézkedéstől azt remélték a megkérdezettek, hogy a gyerekek nem, vagy csak nehezebben juthatnának egészségtelen élelmiszerekhez. A legszigorúbb szabályozást támogatókkal szemben 35 százalék a korlátozás alapvetésével egyetértett ugyan, de az iskolákra bízná, élnek-e a szabályozással. A válaszadók egytizede túlzónak tartja az intézkedést és ugyanennyi azoknak az aránya, akiket egyáltalán nem foglalkoztat a téma.
A fővárosiak a legszigorúbb szabályozást támogatják
A támogatók, ellenzők, és semlegesek táborának vizsgálata során kiderült, hogy a Budapesten és környékén élők közel 50 százalékos arányban támogatják az országosan egységes, minden iskolára vonatkozó szigorítást. A hasonlóan gondolkodók aránya a keleti, illetve nyugati régióban 40 százalék körül van.
Hasonló arányú a szigorítás támogatottsága attól függően, hogy a megkérdezett milyen településtípuson él: a budapestiek 53 százaléka támogatja a teljes, szigorú szabályozást, míg a megyeszékhelyen, városban, községben élők 40 százaléka gondolkodik hasonlóan.
A szigorítást támogatók legtöbbje fiatal, képzett és egészségtudatosan él
Elmondható, hogy az életkor emelkedésével csökken azok aránya, akiket foglalkoztat az iskolai büfék kínálatának szabályozása. Ez nem is meglepő, hiszen a kérdéskör inkább a fiatalabbakat érinti.
Az egészségügyi témák, hírek iránt elkötelezettek körében igen nagy volt az aránya a szigorítást támogatóknak. Hasonló összefüggés, hogy a képzettség fokának emelkedésével nőtt a szigorítást támogatók aránya. (Megjegyzendő ugyan, hogy mivel a fiatalabbak érintettek a kérdésben, körükben eleve nagyobb a százalékos aránya a képzetteknek. Az idősebb korosztály körében az alapszintű végzettségűek magasabb arányban képviseltetik magukat.)
Összességében megállapítható, hogy a büfékínálat szigorítását elsősorban azok a fiatalabbak támogatják, akik döntően felsőfokú végzettséggel rendelkeznek és érdeklődnek az egészségtudatos életmód és az egészségügy friss hírei után.
A kutatásban résztvevő 36-45 év közöttiek körében 68 százalék azok aránya, akiknek van 18 éven aluli gyermeke, míg a 26-35 év közöttiek körében ez az arány 52 százalék.

A kutatásról
A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

Webbeteg.hu, Szinapszis Kft.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink