hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A tesztoszteron-pótlás előnyei és hátrányai

Jelenleg is vitatott, hogy az idősödő, de egyébként egészséges férfiak alacsony tesztoszteron szintjének kezelésére, szexuális működésének megőrzésére érdemes-e teszteszteron-pótló terápiát adni, közli az OTSZ Online.

Miután két tanulmányban is közölték, hogy a tesztoszteron pótlás során növekedett a szívinfarktusok és a stroke kockázata, az US Food and Drug Administration (FDA) és a Health Canada figyelmeztetést adott ki az életkorral összefüggő alacsony tesztoszteron-szint hormonpótló kezelésével kapcsolatban, és előírta, hogy a termékeken is jelenjenek meg a figyelmeztetések. Az European Medicines Agency (EMA) viszont nem talált bizonyítékokat tesztoszteron pótlás ilyetén kockázatára.

Dr. Christel Renoux (McGill University, Montreal, Kanada) és munkatársainak a tesztoszteron pótló terápia (TRT) hatásait vizsgáló tanulmánya az American Journal of Medicine-ben jelent meg online 2019 júliusában. A UK Clinical Practice Research Datalink 1995 és 2017 közötti adataiból 15 401 nem fiatal, 45 évnél idősebb (átlagosan 60,4 éves) férfit emeltek ki, akik tesztoszteron szintje alacsony volt, de nem volt semmilyen hipogonadotróp- vagy herebetegségük. A betegek többségének tesztoszteron zselét írtak fel (56,8%), 33,6%-uk pedig injekciós formában kapta a hormont. Az évekig tartó megfigyelés során 71 541 személy/év adatot gyűjtöttek össze, ezalatt 850 beteg szenvedett iszkémiás stroke-ot, átmeneti agyi keringészavart (TIA, transient ischemic attack), vagy szívinfarktust. A TRT használók körében 21%-kal több volt az összesített vaszkuláris történések kockázata a TRT-t nem használókhoz képest (HR: 1,21, 95%CI 1,00-1,46), ami 1000 személy/évenként 2,4 eseménnyel nagyobb kockázatot jelentett.

A kutatók szerint „nehéz megérteni, hogy TRT esetén egyrészt növekszik a kardiovaszkuláris betegségek kockázata, mely az idősödő férfiak mortalitásának vezető oka, ugyanakkor csökken a bármely okból bekövetkező halálozás.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés