hirdetés
2021. június. 16., szerda - Jusztin.
hirdetés

A termékenység ára

A Pénzcentrum utána járt, milyen költségekre kell számítaniuk azoknak a pároknak, amelyek meddőséggel küzdenek.

A meddőség az Európai Unióban 25 millió lakos érint, a világon 6 párból 1 küzd ezzel a problémával. Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ESHRE) statisztikái szerint a mesterséges megtermékenyítés technikáját alkalmazó országok száma folyamatosan növekszik. 2012-ben 34 európai országot hasonlított össze, melyből kiderült, hogy a klinikák számát tekintve Magyaország a 26. helyen állt, az első Olaszország lett 201 klinikával, az utolsó pedig Izland 1 klinikával. A lombikprogramok sikerességének aránya 28,8 százalék, amivel a 22. helyen végeztünk a 32 európai ország közül. A 2014-es hazai statisztikák szerint az elmúlt években átlagosan 20 százalékkal nőtt a mesterséges megtermékenyítések száma. A 43 éves kor feletti sikeres beavatkozások aránya három százalék körül alakul.

Ma már számos magánklinika áll azok rendelkezésére, akik természetes úton nem tudnak gyermeket vállalni. Nem csak a lehetőségek bővültek: az utóbbi években az állam még inkább támogatja a meddőség problémájával küzdő párokat a gyermekvállalásban. A 2017 októberében lépett életbe az a módosítás, amely szerint ha öt teljes, az embrió beültetésével végződő kezelés közül bármelyik sikerrel jár, tehát az anyának gyermeke születik, úgy a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy teljes beavatkozás vehető igénybe az Egészségbiztosítási Alap terhére.

A beavatkozásokat a kötelező egészségbiztosítás terhére a reprodukciós kor felső határának eléréséig, de legfeljebb 45. életév betöltéséig lehet megkezdeni. Az államilag támogatott lombikozás során szükséges gyógyszerek tb-támogatása 70 százalékról 90 százalékra nőtt, és a magánellátóknál igénybe vett beavatkozásnál az orvosok egységesen 55 százalékos tb-támogatással írhatnak fel gyógyszert.

A mesterséges megtermékenyítés folyamata nem az embrió beültetésével kezdődik. Ezt megelőzik konzultációk, vizsgálatok, mint a vértesztek, hormonvizsgálatok, alapvető nőgyógyászati vizsgálatok, ultrahangok - méhtükrözés, petevezeték-átjárhatóság vizsgálata - és ha szükséges hormonkezelés. Ezek a vizsgálatok, kezelések még támogatás mellett is akár 150 ezer forintos költséget is jelenthet. Meg kell vásárolni továbbá az eljárás alatt és azt követően szükséges gyógyszereket is, mely alkalmanként 5-10 ezer forintos kiadás.

Az első meddőségi konzultáció díja átlagosan 15 és 30 ezer forint között Pénzcentrum által vizsgált egészségügyi intézményekben.Magának az eljárásnak a költsége, ha már túl vagyunk az 5 támogatott alkalmon, vagy nem államilag támogatott intézményhez fordulunk elérheti az 1 millió forintot is. Ez pedig nem garancia a sikerre, az első lombik beültetésig kell számolnunk ezzel a költséggel.

Részletes információk a Pénzcentrum.hu-n

(forrás: Pénzcentrum)
hirdetés

Könyveink