hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A takarító többet keres az orvosnál

Ugyanakkora fizetést kínál a főváros az utcaseprőknek, mint amennyit a fiatal orvosok keresnek - írja a Magyar Nemzet.

De akad olyan rezidens is a magyar kórházakban, aki kevesebbet visz haza, mint amennyit az ugyanabban az intézményben dolgozó takarítónő. A szakvizsga előtt álló végzett orvos 80–90 ezer forintot kereshet nettóban.

A Magyar Rezidens Szövetség többször is felhívta a figyelmet az alacsony bérekre - saját oldalán 2010-es decemberi bérjegyzékkel igazolva állításaikat -, Papp Magor elnök pedig tavaly novemberben a szakma által elvárt 200 ezer forintos nettó, és 300 ezres szakorvosi nettó bérről beszélt. Lapinformációk szerint a cseh orvosok munkabeszüntetéséhez hasonló akció szerveződik Magyarországon (és Szlovákiában is): a Világgazdaság a hét elején azt írta, több ezer orvos borítékolta felmondólevelét, melyet ügyvédi letétbe helyeztek, és december 31-én átadják munkáltatóiknak, amennyiben a 2012-es költségvetés nem változtat a helyzeten.   

Amint arról a mai Magyar Nemzet beszámol, főállású utcaseprőket alkalmazna 120 ezer forintos bruttó fizetésért a főváros. Jelenleg 3600 forintos napibérért alkalmi munkások tisztítják az utcákat, a városvezetés ezen akar változtatni. Az új, munkaviszonyba kerülő utcaseprőknek három hónap elteltével pluszjuttatásokat is ígérnek a fizetésükön túl. Május elsején vették fel az első jelentkezőket a közterület-fenntartókhoz. Munkaügyi központoknál hirdették meg az állást, sokan jelentkeztek. A bruttó 120 ezer forintos fizetés körülbelül ugyanannyi – a harmadik hónap után megígért pluszjuttatásokkal pedig akár még több is lehet –, mint amennyit ma egy rezidens keres a kórházakban. A szakvizsga előtt álló végzett orvos bruttó bére 120 ezer forint, ami 80-90 ezer forintot jelent nettóban.

További részletek a Magyar Nemzet pénteki számában.

(forrás: MedicalOnline, Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés