hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A szerszámoskamrában is képesek biológiai fegyvert előállítani

Körülbelül fél-egymillió forintos befektetéssel már egy nem túl kifinomult, de használható eszközt elő lehet állítani biológiai fegyver gyanánt - mondta Faludi Gábor, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezetője a Magyar Nemzetnek.

Néhány egyetemi, főiskolai hallgató egy szerszámoskamrában is képes ma egy olyan biológiai fegyvert előállítani, amelyre valamikor az ötvenes évek titkos stratégiaifegyver-fejlesztési programjaiban dollármilliókat költöttek – hangoztatják egymás között a terület szakértői.

Faludi Gábor orvos ezredes egy tanulmányában megerősítette: az ipari mikrobiológiai termelési tudás, a biotechnológiai ipari fejlődés vagy a biológiai tudományok terjedésével egyszerűbb a biológiai fegyverek előállítása is, és sokak számára viszonylag könnyen hozzáférhetővé vált.

151 terrorjellegű történésből huszonkettőt biztosan biológiai ágens - közvetítő anyag - használatával követtek el.

A terrorista szervezetek figyelme is a CBRN (vegyi, biológiai és radionukleáris) eszközök használatára terelődött - mutat rá a szakember. Ebben szerepet játszott a CBRN fegyverek néhány jellemző tulajdonsága: az olcsóság, a jól rejthetőség és a jelentós elrettentő hatás is.

A teljes cikk a Magyar Nemzetben olvasható.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés